Már az utcán is követelték Gabriel Oprea belügyminiszter lemondását

Mintegy ezer tüntető követelte vasárnap délután Gabriel Oprea belügyminiszter lemondását az autókonvoját kísérő rendőr halálának ügyében tanúsított magatartása miatt.

A demonstrálók azt kifogásolták, hogy a politikus nem állt nyilvánosság elé, amióta felmerült a gyanú, hogy közvetetten felelős lehet a 28 éves Bogdan Gigina haláláért. Mint ismert, a motoros rendőr a miniszter gépkocsiját kísérte, és egy gázvezetékcsere miatt ásott gödörbe zuhanva vesztette el életét. Az eset után elkezdődtek a spekulációk arról, hogy a politikus hivatalával visszaélve indokolatlan esetekben is rendőri kísérettel közlekedett.

A tüntetők a belügyminisztérium és a kormánypalota között vonultak fel, Gabriel Oprea lemondását követelve. „Oprea gyilkos!” – skandálta többször is a tömeg. A demonstráció amúgy békésen, incidensek nélkül zajlott le.

Johannis is egyre türelmetlenebb

Vasárnap megszólalt ismét az ügyben Klaus Johannis is. Az államfő rendőr halála óta másodszor szólította fel Gabriel Opreát és Victor Ponta miniszterelnököt, hogy sürgősen tájékoztassák a közvéleményt a balesettel kapcsolatos hivatalos álláspontjukról.

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) az elmúlt napokban közleményben vagy vezetői révén követelte a belügyminiszter lemondását. Szenátus frakcióvezetőjük, Puiu Hașotti vasárnap azt javasolta: a PNL honatyái tartsanak parlamenti sztrájkot mindaddig, míg kérésük nem teljesül.

Az ügyészség vizsgálódik

Mint ismert, a baleset körülményeit a bukaresti törvényszéki ügyészség vizsgálja. Vasárnapi közleménye szerint a vádhatóság több tanút kihallgatott, kikérte a belügyminisztérium konvojának útvonalán lévő térfigyelő kamerák felvételeit, elrendelte az elhunyt rendőr motorbiciklijének műszaki vizsgálatát, illetve tanulmányozza a gázszolgáltató cég munkálataihoz kapcsolódó dokumentumokat.

Az ügyészek kikérték a belügyminisztériumból a Gabriel Opreát kísérő konvoj útvonaltervét és más dokumentumokat. Nyilvánvalóan az érdekli őket, hogy a politikus magáncélú útra használta a rendőri kíséretet – mint ahogy hírlik –, vagy törvényesen, hivatala ellátásához volt szüksége rendőri felvezetésre. A jogszabály szerint a miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri kísérettel. Az ügyészség közleménye szerint a kért dokumentumoknak csak egy részét kapták eddig meg.

Megszólalt a belügyminisztérium

Vasárnap először szólalt meg a belügyminisztérium a baleset óta. Közleményük szerint a tárca – beleértve a minisztert – éppen azért nem foglalt állást eddig ebben az ügyben, mert a rendőr halálának okát ügyészek vizsgálják, és a nyomozás lezárásáig nem közölhetnek részleteket a baleset körülményeiről.

A rendőrök védik Opreát

Szintén vasárnap foglaltak állást rendőr szakszervezetek, amelyek támogatásukról biztosították Gabriel Opreát ebben az ügyben. „Miként gondolhatják azt egyesek, hogy felelős a társunk haláláért, amikor Gabriel Oprea az első belügyminiszter, aki tett is valamit a rendőrökért?” – olvasható a szakszervezetek közös közleményében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?