Ponta és Oprea hallgat a rendőr halálának ügyében

Részletes beszámolót követel az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) a kormánytól arról, hogy milyen körülmények között és hány alkalommal közlekedett mandátuma alatt Gabriel Oprea belügyminiszter rendőri felvezetésű gépkocsival.

A PNL azért kéri ezeket az adatokat, mert kedden életét vesztette Bukarestben egy motoros rendőr, aki a kormányfő-helyettesi tisztséget is betöltő politikus konvoját vezette fel. Mint megírtuk, felmerült a gyanú, hogy Gabriel Oprea a törvény megszegve indokolatlan esetekben is rendőri felvezetéssel közlekedett.

A PNL alelnöke, Teodor Atanasiu emlékeztetett: időközben a sajtó kiderítette, hogy egy hónappal ezelőtt is megsérült egy olyan rendőr, aki a belügyminiszter konvoját kísérte. „Ez az eset csak növelte a kérdőjelek számát azokban, akik szeretnék megtudni, hogy miért vesztette el az életét egy ember” – mondta a politikus.

Gabriel Oprea mindeddig nem reagált azokra a kiszivárgott információkra, miszerint „még a vécére is” rendőri felvezetéssel jár. Az újságírók pénteken megpróbálták reagáltatni az ügyre Victor Pontát is, ám a miniszterelnök megtagadta a válaszadást.

Törvény szerint Romániában csak a miniszterelnök, az államfő és a két házelnök közlekedhet rendőri felvezetésű, villogókkal ellátott gépkocsival. Ezt a miniszterek csak „sürgősségi helyzetekben” tehetik meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?