A lemondást tanácsolta Klaus Johannis a belügyminiszternek

Klaus Johannis hétfő délután azt tanácsolta a belügyminiszternek, hogy mondjon le a személyét övező bizalmi válság miatt, amelyet az autókonvoját kísérő rendőr múlt heti halála idézett elő. FRISSÍTÉS: Gabriel Oprea reagált: nem mond le.

Az államfő a hétfő esti sajtótájékoztatóján elmondta, azzal indokolta a "tanácsát", hogy a belügyminiszter képtelen volt megfelelően a rendőr halálát követő bizalmi válságot.

Klaus Johannis arra utalt, hogy Oprea több civil szervezet és a liberális ellenzék visszaéléssel vádolta, felelőssé téve őt egy a konvoját felvezető motoros rendőr haláláért. A miniszter hatnapos hallgatással válaszolt a vádakkal, csupán hétfőn, egy sajtótájékoztatón törte meg a csendet. „Szerintem katasztrofális volt a kommunikáció ennek a balesetnek az ügyében” – fogalmazott az államfő.

Mint ismert, Gabriel Oprea hétfő elutasított azokat a vádakat, miszerint a hivatalával visszaélve akkor is igénybe veszi a rendőri felvezetést, amikor ezt semmilyen sürgősség nem indokolja, s ez vezetett a 28 éves rendőr halálához is. Egyes lapok szerint a miniszter a tragédia napján is egy vendéglőből tartott hazafelé, de ezt hétfői sajtóértekezletén nem tisztázta, csak annyit mondott, hogy "szakmai" ügyben használt múlt kedden konvojt.

A Nemzeti Liberális Párt elégedetlen volt Gabriel Oprea magyarázataival. Eldöntötték, hogy egyszerű bizalmatlansági indítványt nyújtanak be ellene, és parlamenti bizottság létrehozását szorgalmazzák a történtek kivizsgálására.

FRISSÍTÉS: Gabriel Oprea hétfő este közölte, hogy nem kíván lemondani, mert nem érzi magát felelősnek a rendőr haláláért. Megszólalt Victor Pont miniszterelnök is, aki szerint Klaus Johannis képes egy ember halálát ürügyként felhasználni arra, hogy megdöntse a kormányt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?