Klaus Johannison csattan a bukaresti rendőr halála

Ingerült dudálás kísérte a bukaresti forgalomban az államfő gépkocsikonvoját szerdán, amikor Klaus Johannis a Romexpo csarnokba igyekezett az Indagra mezőgazdasági kiállítás megnyitójára – számoltak be a hírtelevíziók.

Az autósok öklüket is rázták, amikor az államfő gépkocsioszlopa megállásra kényszerítette őket. Ellenségeskedésük nem az elnök személyének, inkább a konvojának szólt. Ismert, hogy az elmúlt napokban sokat foglalkoztatta a közvéleményt annak a bukaresti motoros rendőrnek a halála, aki tagja volt Gabriel Oprea belügyminiszter kíséretének.

A tragédia után felmerült a gyanú, hogy a tárcavezető a törvényt megszegve, indokolatlan esetekben is rendőri felvezetéssel közlekedik. Egyes források szerint Oprea csak ebben az évben 1500 alkalommal vette igénybe rendőrök segítségét azért, hogy gyorsabban tudjon haladni a fővárosban.

A törvény szerint Romániában csak az államfő, a miniszterelnök és a két házelnök használhat korlátozatlanul rendőri kíséretet, a miniszterek ezt csak sürgős hivatali teendőik intézéshez vehetik igénybe. A sajtó időközben kiderítette: az ortodox egyházfő, Daniel pátriárka is rendőri felvezetéssel közlekedik, pedig nincs erre joga.

Kapcsolódók

Kimaradt?