Mintha átok ülne a bukaresti belügyminisztériumon

A belügyi tárca mintha meg lenne átkozva: vezetőinek többnyire kényszerűen kell távozniuk az intézmény éléről. Így történt legutóbb Petre Tobă miniszterrel is, akinek helyét szerdától Dragoș Tudorache vette át.

Az utóbbi tíz évben nem kevesebb mint 16 belügyminiszter mondott le vagy kényszerült távozásra Romániában. Voltaképpen 12 miniszter váltotta egymást a bársonyszékben, egyesek közülük többször is betöltötték a tisztéget. Ötük ellen bűnvádi eljárás indult, van, akit már el is ítélték.

A rendszerváltást követően egyébként 25 alkalommal volt csere a minisztérium élén. Vasile Blaga és Gabriel Oprea például háromszor „újrázott”, igaz, egy-egy ízben csak ideiglenes megbízással kerültek a minisztérium élére, Ioan Rus pedig kétszer vezette a tárcát. Az utolsó belügyminisztert, Petre Tobát éppen a napokban mondatta le Daniel Cioloș kormányfő.

Bűnpártolás, szolgálati visszaélés

A nemrégiben távozó tárcavezető 2015 decemberétől 2016 szeptember elsejéig vezette a minisztériumot. Petre Tobă azért távozott tisztségéből, mert a korrupcióellenes ügyészek bűnpártolással gyanúsítják. Miniszterként ugyanis állítólag visszautasította a részleges feltárását azoknak a titkos dokumentumoknak, amelyek fény derítettek volna hivatalos pénzalapok rendeltetéstől eltérő felhasználására, illetve hivatali visszaélések elkövetésére.

Petre Tobă egyébként Gabriel Oprea helyét vette át a tárca élén, aki ellen több bűnvádi eljárás is indult. Oprea 2008 decembere és 2009. januárja, majd – két alkalommal – 2014. januárja és 2015. november 3-a, majd 2015. november 4-e és november 14. között vezette a minisztériumot, utoljára ideiglenes megbízatással.

Dossziéiban egyebek között a hivatalos rendőri kíséret önkényes és saját célra történő felhasználásával, szolgálati visszaéléssel gyanúsítják, miután a belügyminisztérium alapjainak jelentős részét saját célokra használta fel (így például közpénzen Audi A8-as személygépkocsit vásárolt magának), továbbá felelőssé teszik a rendőri kíséret egyik tagjának baleset okozta haláláért is.

Mihai Răzvan Ungureanu kormányának belügyi tárcavezetőjét, Gabriel Bercát a bákói táblabíróság idén májusban három év börtönbüntetésre ítélte, befolyással való üzérkedés miatt. Pere 2015 augusztusában kezdődött el, a volt tárcavezető közel öt hónapot töltött előzetes letartóztatásban, illetve házi őrizetben. A táblabíróság ítélete azonban egyelőre még nem jogerős.

14 ezer telefon…

Bírósági ítélet született egyébként a belügyi tárca másik volt vezetője, Liviu Dragnea ellen is, aki 2009 januárja és februárja között állt a tárca élén. Dragnea lemondását azzal indokolta, hogy az ország költségvetéséből minisztériuma csak igen kevés pénzt kapott. Lépésének valós okát viszont az jelentette, hogy komoly vitái támadtak párttársaival, Mircea Geoanával és Marian Vangheliével néhány államtitkár kinevezése kapcsán.

A bűnvádi dossziéktól azonban ő sem mentesült. Egyelőre két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Traian Băsescu elnöki tisztségből történő felfüggesztése alkalmából 2012-ben kiírt népszavazás törvényszegő megszervezése miatt.

Az ügycsomó szerint országos kiterjedésű hálózatot építtetett ki, amelynek segítségével rendszeresen tudomást szerezhetett a választási részvételről és részeredményekről. Dragnea tíz módszert használt szavazatcsalásra, beleértve a többszörös szavazatokat, a „választási turizmust” és az aláíráshamisítást is.

Liviu Dragnea sms-en keresztül 14 ezer telefonnal kapcsolatban álló hálózatot szervezett meg, amelyek tulajdonosait a választások napjának bármely órájában tájékoztathatták a szavazás alakulásáról, a résztvevők számáról, egyben pedig pontos utasításokat kaphattak a politikustól arra, hogy miként növeljék a szavazók arányát. Liviu Dragnéát azzal is vádolják, hogy utasításának megfelelően kiskorúakat is szavazni vittek.

A belügyi tárcát Călin Popescu Tăriceanu kormánya idején, 2007 áprilisa és 2008 decembere között vezető Cristian Davidot csúszópénz elfogadásával gyanúsítják. A korrupcióellenes ügyészek szerint 500 ezer eurót kapott azért, hogy a Buzău megyei prefektusnál kiutaljon egy 15 hektáros területet a lefizetőjének. A volt tárcavezető 2015 júliusában került bíróság elé, miután egy ideig előzetes letartóztatásban is volt.

(Címoldalas illusztrációnk forrása: presidency.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?