FRISSÍTVE: Lemondott a korrupcióval gyanúsított Petre Tobă belügyminiszter

FRISSÍTVE: Petre Tobă belügyminiszter elleni bűnvádi eljárás indításához kéri Klaus Johannis államfő hozzájárulását a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Az intézmény közleménye szerint a DNA bűnpártolással vádolja Tobát. A miniszter lemondott tisztségéről.

A vádhatóság szerint 2016. április elsején Petre Tobă belügyminiszterként állítólag önkényesen megtagadta bizonyos iratok titkosításának részleges feloldását, amelyeket a DNA bizonyítékokként akart felhasználni egy másik ügyben. Az ügyészek szerint a belügyminiszter ahhoz falazott, hogy a belügyi titkosszolgálat (DIPI) vezetői a szolgálat pénzéből saját használatra vásároltak olyan javakat, amelyeknek semmi közük nem volt az operatív munkához, a beszerzésről készült jelentéseket pedig titkosították.

A DNA csütörtöki közleményében azt állítja: a DIPI pénzén például babaházat, homokozót, csúszdát, kártyacsomagokat, íjat, röplabdát, futópadot, elektromos sütőt, bőrkötésű könyveket vásároltak, illetve ünnepi vacsorák költségeit fedezték, a beszerzésről készült jelentéseket pedig titkosították.

A DNA megjegyzi: Toba önkényes, részrehajló magatartását bizonyítja, hogy amikor egy formailag a mostanival megegyező ügyben a tanúvédelmi szolgálat főnökeit gyanúsították sikkasztással és hűtlen kezeléssel, nem volt kifogása a bizonyítékok titkosításának feloldása ellen.

Múlt héten a DIPI több vezetője ellen is bűnvádi eljárás indult, emiatt a kormányfő le is váltotta a szolgálat főnökét. A DNA mostani eljárása a májusban bíróság elé állított Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter korrupciós ügyének a leágazása. A volt kormánytagot azzal vádolják, hogy saját használatra szánt luxusautót vetetett a belügyi titkosszolgálat műveleti keretéből. A román média szerint a DIPI pénzén Oprea irodáját hidromasszázs zuhanykabinnal is felszerelték.

Az alkotmány szerint hivatalban lévő, vagy volt kormánytag ellen csak az államfő - ha pedig törvényhozó az illető, akkor a parlament - jóváhagyásával lehet bűnvádi eljárást indítani. A DNA Petre Tobă belügyminiszterre vonatkozó kérését a legfőbb ügyésznek kell eljuttatnia az elnökhöz.

Dacian Cioloș miniszterelnök a belügyminiszter ellen kezdeményezett eljárás hírére reagálva azt mondta: ebben a helyzetben Toba nem maradhat a kormány tagja.

FRISSÍTÉS: A belügyminiszter az esti órákban benyújtotta a lemondását. A komárnyfő elfogadta a lemondást. Dacian Cioloș közölte, hogy legkésőbb hétfőig új minisztert javasol az államfőnek Petre Tobă helyére. A távozó tárcavezető ártatlannak mondta magát, és azzal indokolta önkéntes távozását a tárca éléről, hogy nem akarja egy botrányba belerángatni a minisztériumot a parlamenti választások küszöbén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?