Gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják Gabriel Opreát

Gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolja a korrupcióellenes ügyézség (DNA) Gabriel Oprea volt belügyminisztert. A DNA közleménye szerint a volt miniszterelnök-helyettest tavaly október 20-án hivatalából hazafele tartott, amikor a rendőri felvezetést biztosító Bogdan Gigină motoros rendőr az esős időben egy bukaresti sugárúton a gázművek által ásott árokba csúszott és életét vesztette.   

A vádhatóság a szenátus hozzájárulását kérte a bűnvádi eljárás lefolytatásához, mivel a volt miniszter képviselői mandátummal rendelkezik és mentelmi joga van.

A közlekedési törvény szerint csak az államfőnek, miniszterelnöknek és a parlamenti házelnöknek jár konvoj, miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri felvezetéssel. A Mediafax hírügynökség szerint viszont Oprea többször használt konvojt, mint az államfő és miniszterelnök együttvéve: Oprea állítólag 1607 alkalommal, az államfő 580 alkalommal, míg a miniszterelnök 814 alkalommal vett igénybe idén rendőri felvezetést.

A baleset után néhány nappal tüntetők ezrei vonultak utcára Bukarestben Opreát lemondását követelve. A botrány kirobbanása óta Bukarestben az autósok rendszeresen tülkölnek, ha a rendőrök egy-egy hivatalos konvoj elhaladása érdekében leállítják a forgalmat.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?