Doktori címe után ügyvédi kamarai tagságát is elveszítheti Victor Ponta

Augusztus 23-án tűzi napirendre a bukaresti ügyvédi kamara Victor Ponta kizárásának kérdését – mondta el kedden Ion Dragne, a testület elnöke. A volt kormányfőtől hétfőn vonta vissza jogi doktori címet Mircea Dumitru oktatásügyi miniszter, miután az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNADTCU) választmánya véglegesen megállapította, hogy doktori dolgozata plágium.

A miniszteri döntés másnapján Monica Macovei európai parlamenti képviselő azzal a kéréssel fordult a bukaresti ügyvédi kamarához, hogy zárja ki tagjai közül Pontát, ugyanis a volt kormányfő jogi doktori címének köszönhetően vizsga nélkül nyert felvételt az ügyvédi kamarába.

Vá​laszában Ion Dragne leszögezte, az ügyet a kamara következő, augusztus 23-i ülésén veszik napirendre. „Ekkor eldöntjük, hogy rendelkezésre állnak-e a kellő dokumentumok a döntéshez, vagy kinevezünk egy jelentéstevőt további vizsgálatok elvégzésére. Az sem kizárt, hogy kikérjük az érintett ügyvéd (Victor Ponta - szerk. megj.) álláspontját, akit akár meg is hívhatunk a kamara ülésére. Ugyanígy a kizárási kérés megfogalmazóját, Monica Macovei tagtársunkat is meghívhatjuk az ügy tárgyalására” – magyarázta Dragne. 

Az ügy előzménye, hogy július 27-én a Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNADTCU) választmánya visszautasította Victor Ponta fellebbezését és ezzel véglegessé vált a korábban hozott döntés: a volt kormányő plagizált doktori dolgozatában. 

A Nature című brit tudományos hetilap 2012-ben adott hírt arról, hogy az akkor frissen tisztségbe került miniszterelnök jogi doktori disszertációjának több mint fele plágium. Bár ezt akkor az oklevelét kiállító egyetem és a CNATDCU is megerősítette, Ponta nem mondott le, arra hivatkozva, hogy esetében a magas rangú közhivatalnokok feddhetetlenségét vizsgáló szaktestület illetékes, amely szerint nem plagizált.   

Ponta azzal védekezett, hogy a dolgozat írása idején még nem volt követelmény a hivatkozásokat a lap alján lábjegyzetben feltűntetni, forrásait pedig a disszertáció végén felsorolta. Victor Ponta 2003-ban, doktori címe megvédése idején államtitkár volt Adrian Năstase szociáldemokrata kabinetjében, vezető tanára pedig maga az akkori miniszterelnök volt. A szociáldemokrata Ponta a plágiumbotrány kirobbantását politikai támadásnak minősítette, és ellenfele, Traian Băsescu volt államfőnek tulajdonította. 

A doktori cím hivatalos visszavonása aligha befolyásolja Ponta politikai karrierjét, hiszen 2012-óta bebizonyosodott, hogy választói nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget a plágiumvádnak.

Ponta viszont elveszítheti ügyvédi kamarai tagságát, amelybe - doktori címének köszönhetően - vizsga nélkül nyert felvételt.

  

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?