Már nem doktor Victor Ponta

Hétfőtől nem jár a doktori cím Victor Ponta volt miniszterelnöknek, ugyanis Mircea Dumitru oktatásügyi miniszter aláírta azt a rendeletet, amellyel visszavonta a plágiumon fogott politikustól a magas rangú fokozatot. 

A döntés nem végleges, a volt miniszterelnök fellebbezhet ellene polgári bíróságon. 

Az ügy előzménye, hogy július 27-én a Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNADTCU) választmánya visszautasította Victor Ponta fellebbezését és ezzel véglegessé vált a korábban hozott döntés: a volt kormányő plagizált doktori dolgozatában. 

A Nature című brit tudományos hetilap 2012-ben adott hírt arról, hogy az akkor frissen tisztségbe került miniszterelnök jogi doktori disszertációjának több mint fele plágium. Bár ezt akkor az oklevelét kiállító egyetem és a CNATDCU is megerősítette, Ponta nem mondott le, arra hivatkozva, hogy esetében a magas rangú közhivatalnokok feddhetetlenségét vizsgáló szaktestület illetékes, amely szerint nem plagizált.   

Ponta azzal védekezett, hogy a dolgozat írása idején még nem volt követelmény a hivatkozásokat a lap alján lábjegyzetben feltűntetni, forrásait pedig a disszertáció végén felsorolta. Victor Ponta 2003-ban, doktori címe megvédése idején államtitkár volt Adrian Năstase szociáldemokrata kabinetjében, vezető tanára pedig maga az akkori miniszterelnök volt. A szociáldemokrata Ponta a plágiumbotrány kirobbantását politikai támadásnak minősítette, és ellenfele, Traian Băsescu volt államfőnek tulajdonította. 

A doktori cím hivatalos visszavonása aligha befolyásolja Ponta politikai karrierjét, hiszen 2012-óta bebizonyosodott, hogy választói nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget a plágiumvádnak. A média azonban arra számít, hogy Ponta elveszítheti ügyvédi kamarai tagságát, amelybe - doktori címének köszönhetően - állítólag vizsga nélkül nyert felvételt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?