Politikusok plágiumai: feloszlatták a Pontát felmentő testületet

Feloszlatta csütörtökön Adrian Curaj oktatási miniszter az állami tisztségviselők elleni plágiumvádakat elbíráló Országos Etikai Tanácsot – írja a Mediafax.

Ez ugyanaz a testület, amely korábban felmentette Victor Ponta volt kormányfőt, majd Gabriel Oprea volt belügyminisztert a plágiumvádak alól, annak ellenére, hogy független szakértők megállapították: mindketten tisztességtelen módon jutottak doktori címhez.

Ez azért történhetett meg, mert a törvény szerint az állami tisztségviselők elleni plágiumvádakat csak az oktatási minisztériumnak alárendelt Országos Etikai Tanács vizsgálhatja ki. Adrian Curaj azzal indokolta a testület feloszlatását, hogy „nincs kétféle plágium”, a csalás gyanúját egységes kritériumok szerint kell minden esetben kivizsgálni.

Az oktatási miniszter közölte, az Rektorok Országos Tanácsával és a Román Akadémiával történő konzultáció után új szabályozást dolgoznak ki a plágiumvádak kivizsgálására. A Országos Etikai Tanács feloszlatását a civil szervezetek is kérték az új kormánytól, mert a Ponta-ügy után alapos volt a gyanú, hogy politikai befolyás alatt fejti ki tevékenységét.

Victor Ponta esetében a plágium tényét elsőként az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) állapította meg 2012 júliusában. Ám a testületet még ülése közben Liviu Pop akkori ideiglenes oktatási miniszter egy rendelettel átszervezte, és döntéseit érvénytelennek nyilvánította. Ezt követően az oktatási minisztériumnak alárendelt Országos Etikai Bizottság (CNE) szakmai bizottsága – melynek összetételét Liviu Pop szintén megváltoztatta – arra a következtetésre jutott, hogy a miniszterelnök disszertációja nem minősíthető plágiumnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?