Értelmiségiek kérik Ponta doktori címének megvonását

Egyetemi professzorok, tudósok, kutatók – köztük Andrei Pleșu, Dan Grigore, Gabriel Liiceanu, Vladimir Tismăneanu, Mircea Kivu, Horia Roman Patapievici, Ion Vianu – nyílt levélben kérték kedden az oktatási minisztert, hogy vonja vissza a kormányfő doktori címét.

Az aláírók megfogalmazása szerint Victor Ponta törvénytelenül szerezte titulusát, mert doktori disszertációjának több mint egyharmadát másolta a forrás megjelölése nélkül. Emlékeztetnek arra, hogy még az oktatási minisztériumnak alárendelt, politikai összetételű Országos Etikai Bizottság sem mentesítette fel egyértelműen a miniszterelnököt a plágium vádja alól.pplagizalos

Az etikai bizottság ugyanis azt állapította meg, hogy Ponta „a 2003-as törvényeknek megfelelően" írta a dolgozatát. „Meggyőződésünk, hogy jóhiszemű egyetemi tanárként Ön sem hozakodhat elő azzal a nevetséges érvvel, miszerint a forrásanyagok szakszerű megjelölése és az idézőjelek használata 2003 utáni találmány" – írják Ecaterina Andronescunak a levél megfogalmazói.

Mint ismert, a Bukaresti Egyetem szakértőinek véleményezése szerint Victor Ponta egyértelműen plagizált. Az erről szóló jelentést a rektor már októberben eljuttatta a miniszterhez, ám Andronescu úgy reagált: nincs ideje a kormányfő plágiumügyével foglalkozni.

Kimaradt?