banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Victor Ponta doktori címének visszavonását javasolják

FRISSÍTVE: Victor Ponta doktori címének visszavonását javasolja az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNADTCU), a testület ugyanis megállapította, hogy a volt kormányfő plagizált a doktori dolgozatában. A volt kormányfő gúnyolódva reagált.

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a testület csütörtök délelőtt szavazott az egy nappal korábban előterjesztett szakvéleményről, a testület jelen lévő 35 tagja közül 34-en támogatták Ponta doktori címének megvonását, egyikük pedig tartózkodott.

A politikus két héten belül fellebbezhet a döntés ellen, mielőtt azt továbbítanák a doktori cím visszavonása érdekében az oktatási miniszterhez.

A (CNADTCU) ezért javasolja Adrian Curaj oktatási miniszternek Victor Ponta 2003-ban a Bukaresti Egyetem jogi karán szerzett doktori címének visszavonását.

FRISSÍTÉS: Victor Ponta nem adta jelét annak, hogy elismerné az új szaktestület illetékességét, mindössze egy gúnyos Facebook-bejegyzésben reagált a CNATDCU döntésére. "A technokraták megoldották az ország legégetőbb problémáját, és Basescu után most ők is elvették a doktori címemet" - írta közösségi oldalán a volt miniszterelnök.

Több politikust is plágiummal gyanúsítottak

Pontán kívül több más volt és jelenlegi bukaresti kormánytag is plágiumgyanúba keveredett. Az oktatási minisztérium korábbi etikai tanácsa tavaly Gabriel Oprea akkori kormányfő-helyettest is felmentette a plágiumvád alól, holott az ellenzéki sajtó szerint nemcsak ő maga másolta mások munkáiból doktori dolgozata jelentős részét, hanem egyetemi oktatóként több olyan doktorandusz vezető tanára volt, akik állítólag szintén plagizáltak. Az új bukaresti kormány sem úszta meg plágium-botrány nélkül: a Pressone.ro hírportál Petre Toba belügyminiszterről már beiktatása után azt állította, hogy doktori dolgozatát másokról másolta, ám a plágiumvádat azóta sem tisztázták.

A Nature című brit tudományos hetilap 2012-ben adott hírt arról, hogy az akkor frissen tisztségbe került miniszterelnök jogi doktori disszertációjának több mint fele plágium.

Bár ezt akkor az oklevelét kiállító egyetem és a CNATDCU is megerősítette, Ponta nem mondott le, arra hivatkozva, hogy esetében a magas rangú közhivatalnokok feddhetetlenségét vizsgáló szaktestület illetékes, amely szerint nem plagizált.

A Ciolos-kormány egy márciusban hozott rendelete szerint most már kizárólag a CNATDCU hivatott egy tudományos dolgozat eredetiségét elbírálni. Adrian Curaj, a tavaly novemberben hivatalba lépett szakértői kormány oktatási minisztere már decemberben megszüntette a kivételezést és feloszlatta a tárcának alárendelt Országos Etikai Tanácsot (CNE), amely a plágiummal gyanúsított magas rangú közhivatalnokok ügyében volt hivatott eljárni, és többek között Pontát is "tisztára mosta".

 

Kapcsolódók

Kimaradt?