Tervezet: könnyebb lesz a doktori cím megvonása

Közvitára bocsátotta vasárnap az oktatásügyi minisztérium azt a kormányrendelet-tervezetet, amely a doktori címek odaítélését és visszavonását szabályozza.

Eszerint a címet az a felsőoktatási intézmény vonhatja meg, illetve ítéli oda, amely a doktori iskolát szervezte, ám a lépést az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanácsnak (CNATDCU) is jóvá kell hagynia. A tervezet azt is előírja, hogy a mindenkori oktatási miniszterek nem kerülhetik meg a doktori cím visszavonását, ha azt az odaítélő egyetem, valamint a CNATDCU is jóváhagyta.

Adrian Curaj tárcavezető a hétvégén hangsúlyozta, hogy az országban működő összes doktori iskolát kiértékelésnek vetik alá nemzetközi kritériumrendszer alapján. Hozzátette, fontosnak tartja, hogy a doktori cím odaítéléséért az az egyetem vállalja a felelősséget, amely az iskolát szervezte.

"Tehát az egyetem elemzi, a rektor aláírja, majd az okleveleket tanúsító országos tanács elé kerül, amely jóváhagyja a címet. Az oktatásügyi miniszter ezt követően kibocsát ki egy erről szóló dokumentumot" - magyarázta a tárcavezető.

A tervezet azt is előírja, hogy a doktori dolgozat elkészülte után az erről szóló rezümét tegyék közzé az egyetem, valamint a Román Tudományos Akadémia honlapján, hogy bárki elolvashassa. A kinyomtatott dolgozatot a védés előtt az egyetem, illetve az akadémia könyvtárában is elérhetővé kell tenni. Amennyiben valaki nem szeretné kinyomtatni a szakdolgozatát, digitális formában kell a védés előtt minimum 20 nappal közzétennie az említett bibliotékákban.

Ha a szerző úgy döntene, hogy tudományos munkáját kiadatja, ezt a védést követő három évben meg kell tennie. Ha a doktori cím elnyerése után valaki szabálytalanságot fedez fel a dolgozatban, jeleznie kell az egyetem vagy az akadémia fele. Ezt követően az intézmények etikai bizottsága elemzi az észrevételt legtöbb 30 napon belül. Ha az etikai bizottság döntésével a cím birtokosa nem ért egyet, fellebbezhet a CNATDCU-nál. A tanács a vizsgálatot eredményét 45 napon belül kell tudatnia a dolgozat szerzőjével.

Azon doktori címek esetében, amelyet a kormányhatározat életbe lépése előtt akarnak megvonni, az oktatási minisztérium döntése nélkül nem tehetik. A minisztérium a doktori iskolát szervező egyetem rektorának írásos határozata alapján dönt, amelyet a CNATDCU-nak is jóvá kell hagynia.

A tárcavezető szerint azért van szükség egy újabb szabályozásra a doktori cím esetében, mert több visszaélést is tapasztaltak. Mint arról már beszámoltunk, Victor Ponta volt miniszterelnök plágiumbotránya hozta igazán felszínre a rendszer visszásságait. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?