Titkosügynök-képzés, plágiummal

A Román Hírszerző Szolgálat Mihai Viteazul Hírszerzési Akadémiáján doktori címet szerzők közül kilencen jelentették eddig be, visszaadnák titulusukat, miután kiderült, hogy doktori dolgozatuk irányítója, Gabriel Oprea plagizált a disszertációjában. Gesztusuk összefügg azzal, hogy ellenük is felmerült a plágium gyanúja.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) Nemzeti Hírszerzési Akadémiája igyekezett eljelentékteleníteni „diákjai” plágiumbotrányát. A SRI intézménye – honlapja szerint – „operatív tisztieet, elemzőket és biztonságpolitikai szakértőket” képez ki, „egybeötvözve az akadémiai oktatást, a katonatudományokat és a gyakorlati felkészítést”. A legfontosabb romániai hírszerző szolgálat számára nyilvánvalóan kényelmetlen, hogy „akadémiáján” plágiummal lehet doktori címhez jutni.

Június 17-i közleményében az akadémia arra hivatkozott, hogy miután a „kilencek” önként lemondtak a doktori címről, a plágium vádja immár tárgytalanná vált, jóllehet az oktatási minisztérium még márciusban felhívta figyelmüket arra, hogy a doktori cím birtokosai önként nem mondhatnak le titulusukról, így tehát ki kell vizsgálni a plágium ügyét. A doktori címről önként lemondó kilenc személy nevét az akadémia nem hozta nyilvánosságra.

Ezért a România Curată mozgalom június 18-án levélben kérte fel a Román Hírszerző Szolgálatot, az akadémiát és az oktatási tárcát, nevezzék meg a „kilenceket”, egyben pedig azt is, ki vezette doktorátusukat, mi volt disszertációjuk pontos címe.

Nyolcmillió eurós kártérítés hétszázezer euróért

A felkért intézmények a törvényes határidő lejárta után sem válaszoltak. A levélre az első válasz csak július 7-én érkezett meg az oktatási minisztériumtól, miután az új tárcavezető, Mircea Dumitru letette hivatali esküjét az államelnöki palotában. Ezzel ismertté vált a „kilencek” neve, akik között a romániai politikai élet fontos személyiségei is szerepelnek.

Radu Stroe például Victor Ponta kormányának belügyminisztere volt. Tisztségéről azt követően mondott le, hogy az illetékes hatóságok – közöttük éppen az általa vezetett minisztérium – tehetetlennek bizonyultak a Nyugati Kárpátokban történt légi baleset esetében, amelynek során egy tapaszalt pilóta, Adrian Iovan és egy diáklány, Aura Ion életét veszítette. Lemondásához az is hozzájárult, hogy kijelentette: kár, hogy a baleset éppen miniszteri mandátuma alatt történt.

Radu Stroét tárcavezetőként azzal is vádolták, hogy ő rendelte el a palagáz elleni pungeşti-i tüntetés alkalmával sorra került brutális rendőri beavatkozást 2013 őszén.

Radu Stroe 2013-ban tette le doktorátusi vizsgáját, disszertációja a Parlamenti ellenőrzés a Román Hírszerző Szolgálat tevékenysége fölött címet kapta. A Nemzeti Liberális Párt politikusa tagja volt ugyanis a legfontosabb romániai hírszerzés munkáját ellenőrző parlamenti bizottságnak.

Daniel-Andrei Moldoveanu az államfői hivatal nemzetbiztonsági osztályának tanácsosa volt, Traian Basescu államfő mandátuma idején pedig az Országos Hírszerzési Közösség egyik főosztályát vezette. Daniel-Amdrei Moldoveanu a kétes hírű üzletemberrel, Elena Udrea volt férjével, Dorin Cocossal együtt fellépett Horia Simu üzletember érdekében annak céljából, hogy védencük törvényellenesen 8 millió eurós kártérítést kaphasson egy olyan területért, amelyért mindössze 700 ezer eurót fizetett. Az ügyben Moldoveanut tanúként hallgatták ki, jóllehet alapos a gyanúja annak, hogy az összeg egy része hozzá került.

Doktori disszertációja megvédésekor, 2013-ban egyébként a Legfelsőbb Védelmi Tanács alárendeltségébe tartozó Országos Hírszerző Közösséget vezette.

De lemondani akar doktori címéről a Demokrata Liberális Párt egykori parlamenti képviselője, a párt alelnöke, a Külső Hírszerző Szolgálat tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság elnöke, Romeo Raicu a demokrata liberálisok bukaresti, 4. kerületi szervezetét vezette.

Jó barát, unokahúg, megvásárolt dolgozat

Mihai Stănişoara az első Boc-kormány honvédelmi minisztere volt. 2007-ben a nemzetbiztonságért felelős államfői tanácsos tisztségét töltötte be, pártja képviselője majd szenátora volt. 2013-ban átállt a Nemzeti Liberális Párthoz, majd Călin Popescu Tăriceanu Liberális Reformpártjához, 2015-ban pedig szakított a politikával.

Bogdan Licu doktori disszertációja megvédésekor a Legfelsőbb Bírói Tanács tagja volt, jelenleg Románia főügyészének helyettese. Tavaly augusztusban vádolták plágiummal. Neve ott szerepelt a főügyészség által szintén plágium ügyében megnyitott dossziéban is. A dosszié megnyitása után néhány hónappal, márciusban jelentette be, hogy lemond doktori címéről, arra hivatkozva, hogy lépésére „személyes okok miatt” került sor – a plágium vádját viszont tagadta.

Adela-Loredana Popescu Gabriel Oprea titkárnője, az Országos Szövetség Románia Haladásáért párt főtitkára volt. A volt államfő, Traian Băsescu 2010-ben és 2011-ben  kitüntette, Klaus Iohannis államfő pedig 2015-ben az ország legmagasabb kitüntetését, a Románia Csillaga érdemrendet adományozta neki.

Neculai Onţanu doktori disszertációja megvédésénél Bukarest 2. kerületének polgármestere, az Országos Szövetség Románia Haladásáért párt főtitkára volt, aki Gabriel Oprea jó barátjának számított. Onţanut előzetes letartóztatásban helyezték, nemrégiben azonban bírói felügyelet alá került, mivel csúszópénz elfogadásával vádolják. A dosszié szerint része volt abban, hogy egy 1000 négyzetméteres terület törvényellenesen Gabriel Opreához került.

Loredana Radu Gabriel Oprea unokahúga, doktori címe elnyerésekor ügyvédként tevékenykedett, védencei közé tartozott többek között – a Rovinari-Turceni dossziéban – Victor Ponta. Egyben Dorin Cocoş Dalli Exim cégének törvényes képviselője is volt. Ő foglalkozott a Szociál-Liberális Szövetség bírósági bejegyzésével is. Egyébként Neculai Onţanuval együtt tartóztatták le ugyanabban a korrupciós ügyben, utólag azonban házi őrizetbe került.

A szociáldemokrata Mihail Tudose doktori címe elnyerésénél a gazdaságpolitikai és privatizációs parlamenti bizottság elnöke volt, a Ponta-kormányban a gazdasági miniszter tisztségét töltötte be. Tavaly a Liviu Dragnea által vezetett Szociáldemokrata Párt alelnökévé választották. Doktori disszertációjának egyharmadát Radu Andriciuc rendőr-főkomisszár dolgozatából másolta át. A rendőrtiszt később beismerte, hogy dolgozatát eladta Tudosénak. Doktori címe elnyerését követően Mihail Tudose a Román Hírszerző Szolgálat Országos Hírszerző Akadémiájának tanára lett

Kapcsolódók

Kimaradt?