Sepsiszentgyörgy lezárta nagy uniós projektjeit

Sepsiszentgyörgy önkormányzata június végére lezárta négy nagy Európai Uniós pályázatát és a 65 millió lejre rúgó pályázati finanszírozásokból semmit nem kell visszafizetni, azonban nagy különbségek vannak a leszerződött és a lehívott összegek között, mutatott rá csütörtöki sajtótájékoztatón Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a pályázatokban leszerződött  majd lehívott összegek közti különbségek abból adódtak, hogy a közbeszerzési eljárások során minden esetben a legolcsóbb ajánlatot tevő kivitelezők nyertek, ami viszont a kivitelezés minőségének rovására ment. Antal Árpád szerint az eddigi közbeszerzési procedúra miatt Románia eurómilliókat nem tudott lehívni az uniós alapokból.

Sepsiszentgyörgy az elmúlt uniós pályázati ciklusban 2007 és 2013 között két nagy pályázatot nyert az integrált városfejlesztési terv kivitelezésére, így 19 utca és tér felújítására nyertek meg 15 millió lejt, de végül 12,5 millió lejért vitelezték ki. A város új főterének és sétálóutcájának kiépítésére 7,6 millió lejt nyertek de a közbeszerzés során 6,1 millió lejért vállalta a kivitelező.

A harmadik nagy uniós pályázat a szépmezői ipari park kialakítása volt, amire 22,6 millió lejt nyert az önkormányzat és 20,5 millió lejből épült meg a létesítmény. A Sepsiszentgyörgy önkormányzata, az alárendelt intézményeknek és a közvilágítás villanyáram szükségletét biztosító napelempark esetében csökkent leglátványosabban az ár, hiszen a háromszéki megyeszékhely az országban elsőként még 2009-ben nyerte meg a pályázatot, de időhúzás miatt csak idén sikerült lezárni. Ezidő alatt sokat változott a naperőmű technológia, így a megnyert 47,5 millió lej helyett 29,3 millió lejből épült meg a létesítmény.

Antal Árpád rámutatott, hogy Romániában 30 milliárd eurónyi uniós pályázatot szerződtek le, de ebből 8 milliárd eurót nem tudott lehívni az ország. Ebből 3 milliárd eurónyi projektet egyáltalán nem valósítottak meg, a további 5 milliárd euró le nem hívott összeg abból származik, hogy a kivitelezők a közbeszerzés során alul-licitáltak. Antal Árpád szerint visszás az, hogy a számvevőszék mindent az önkormányzatokon kéri számon, holott rengeteg időt és energiát fektetnek abba, hogy a pályázatokat és tenderfüzeteket jóváhagyassák különböző intézményekkel, központi hatóságokkal és minisztériumokkal.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?