Sepsiszentgyörgy gyalogosoknak szánt főterén akar autózni a prefektus

Nem tetszik a háromszéki prefektusnak az autómentes sepsiszentgyörgyi főtér, pert indított az önkormányzat ellen, hogy járművel is be tudjon hajtani a kormányhivatal épülete elé. Sebastian Cucu miután megakadályozta a főtér felső részére, a prefektúra és megyei tanács épülete elé tervezett, sárkánydombnak nevezett térplasztika kivitelezését, most azért indított pert, hogy autóval is lehessen a prefektúra elé hajtani.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester csütörtöki sajtótájékoztatón rámutatott, hogy a főtér rendezési tervében szerepel az, hogy a prefektúra épülete mellett elhaladó Gábor Áron utcából egy leágazást építenek, amely révén autóval meg lehet közelíteni a kormányhivatalt és megyei tanácsot, de Sebastian Cucu ragaszkodik ahhoz, hogy a főtéren keresztül autózzon. A főtér kiépítésével párhuzamosan egyébként a közelben kijelöltek egy ingyenes parkolót a megyei tanács és a prefektúra járművei számára.

A bírónő a helyszínen tájékozódott meghallgatta a prefektus és az önkormányzat álláspontját is. Antal Árpád szerint a prefektusnak lesz kellemetlen, ha a főtéren játszadozó gyerekek között kíván autózni. Ez esetben az önkormányzat kénytelen lesz kitenni egy táblát, miszerint „a főtéren tilos az autózás, kivéve a prefektusnak”.

A polgármester szerint Sebastian Cucu által vitatott eredeti területrendezési tervet visszavonták, mivel azt nem hagyta jóvá a belügyminisztérium arra hivatkozva, hogy Románia és Oroszország között létezik egy megállapodás miszerint megvédik egymás műemlékeit. Ugyan a sárkánydomb terve nem érinti az Erzsébet parkban lévő szovjet emlékművet, de a félreértések elkerülése végett új területrendezési tervet is készítettek és ehhez kérik a belügyminisztérium és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) beleegyezését.

Kapcsolódók

Kimaradt?