Önkormányzati tisztségek: az RMDSZ emelte a tétet Kolozsváron

Csak azzal a román párttal kíván középtávú együttműködési megállapodást kötni a kolozsvári és a Kolozs megyei RMDSZ a városi és a megyei önkormányzatban, amely vállalja azoknak a tanácsi határozatoknak az elfogadását, amelyek a 20 százalék alatti magyar közösségek számára is lehetővé teszik, hogy városuk, településük nevét a hivatalos helységnévtáblákon anyanyelvükön is megjeleníthessék.

Ezt RMDSZ városi és megyei szervezete kedden, a Nemzeti Liberális Párttal (PSD) és a Szociáldemokrata Párttal folytatott tárgyalások utolsó fordulói előtt jelentette be. A Horváth Anna városi elnök és Csoma Botond megyei elnök által aláírt közlemény emlékeztet: a 2016-os helyhatósági választások kolozsvári és Kolozs megyei eredményei egy új politikai helyzetet teremtettek a magyar közösség számára: míg a városi tanácsban megerősödött, de távolról sem vált megkerülhetetlenné a 27 tagú tanácsban mandátumot szerzett 5 tagú magyar képviselet, addig a Kolozs megyei tanácsban mindkét bejutó román politikai alakulatnak szüksége van a 7 tagú RMDSZ frakcióra a többség kialakításához.

Ebből a politikai helyzetből kiindulva, az RMDSZ Kolozs Megyei Állandó Tanácsa és Kolozsvári Városi Választmányának együttes ülésein az elmúlt napokban az az álláspont körvonalazódott, hogy a soron következő megyei szintű koalíciók és további pontszerű egyeztetések alapját a kölcsönös tisztelet, illetve a kisebbségi nyelvi jogok érvényesítésének felvállalása képezheti – olvasható a közleményben.

Az RMDSZ két szervezete leszögezi: az elmúlt napokban a PNL-vel és a PSD-vel folytatott tárgyalásokon feltételül szabták egy olyan megállapodás aláírását, amelyben a szövetséggel együttműködni kívánó román párt vállalja azoknak a tanácsi határozatoknak az elfogadását, amelyek a 20 százalék alatti magyar közösségek számára is lehetővé teszik, hogy városuk, településük nevét a hivatalos helységnévtáblákon anyanyelvükön is megjeleníthessék.

„Meggyőződésünk, hogy az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó Kolozsváron és Kolozs megyében csak azzal a politikai alakulattal köthetünk középtávú együttműködési megállapodást, amely hajlandó ezt a 12 éve megoldásra váró kérdést mindenki számára átlátható és felvállalható módon rendezni” – közölte az RMDSZ két szervezete, hozzátéve, hogy a hátralévő időben legfőbb céljuk marad a Kolozs megyei magyar közösségektől kapott érdekképviseleti mandátumnak az adott körülmények közötti minél hatékonyabb kiteljesítése.

Marius Nicoară: mi rugalmasak vagyunk

A PNL Kolozs megyei szervezetének elnöke, Marius Nicoară megkeresésünkre nem kívánt részleteket elárulni az RMDSZ-szel folytatott tárgyalásokról. „Ez az alkufolyamat olyan, mint egy bűnvádi nyomozás, amelyről nem szabad információkat kiszivárogtatni” – jelentette a szenátor.

Kérdésünkre ugyanakkor kijelentette: nem hinné, hogy a többnyelvű helységnévtáblák ügye leküzdhetetlen akadálya lenne a PNL és az RMDSZ közötti egyezségnek. Szavai szerint a liberálisok nyitottak és rugalmasak ebben a kérdésben. „Meg kell találni a megfelelő jogi megoldást a többnyelvű helységnévtáblák ügyében. Ráadásul egy per is folyamatban van erről” – magyarázta a kolozsvári helységnévtábla perére utalva, de nem kívánta részletezni, hogy mit ért „megfelelő jogi megoldás” alatt.

Marius Nicoară szerint legkésőbb szerda reggelig egyezségre jutnak az RMDSZ-szel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?