Betegnyugdíjbiznisz: lecsapott a DNA a Bihar megyei nyugdíjpénztár elnökére

Huszonnégy órás őrizetbe vette a korrupcióellenes ügyészség csütörtökön a Bihar megyei nyugdíjpénztár elnökét. Leontin Țîrlét csúszópénz elfogadásával és nyújtásával vádolják az úgynevezett Bihar megyei betegnyugdíjbiznisz ügyében, amelyben több éven keresztül lefizették a pénztár orvosi szakbizottságának tagjait, hogy azok hamis dokumentumokat állítsanak ki több személy nyugdíjaztatására.

Az ügyészség többek között 9 rendbeli csúszópénz elfogadásával vádolja Leontin Țîrlét. A vádhatóság szerint 2014-2015 között Țîrle a megyei nyugdíjpénztár elnökeként a szakbizottság négy orvosától több esetben is 300 és 700 euró közötti csúszópénzt kapott, ezenkívül apró "figyelmességként" whiskyt, pizzát. Leontin Țîrle feladata az volt, hogy jóváhagyjon bizonyos személyek esetében munkaképességre vonatkozó dokumentumokat, rokkantsági besorolást. Az ügyészség vádpontjairól bővebben itt olvashat.

A bíróság pénteken dönt a pénztár elnökének 30 napos előzetes letartóztatásáról.

„Adj 200 lejt, s annyi pálinkát veszek, amennyi belém fér”

Mint arról már korábban beszámoltunk, Bihar megyében a DNA átfogó vizsgálatot indított, miután felmerült az alapos gyanú, hogy bizonyos orvosoknál csúszópénz fejében "el lehet intézni" a betegnyugdíjat. A megyei nyugdíjpénztár következő orvosait tartóztatták le eddig: Emilia Mariana Cun, Gianiana Mihaela Ţigan, Anca Dominica Grigorescu, Johannes Ladislaus Pelle, Ana Guţ, Violeta Dorina Coşa, Ovidiu Pleşa, Monica Teodora Ignat, Vasile Sălăjan és Ioana Precup.

Ovidiu Pleşa "tevékenységéről" a Maszol is beszámolt. Megírtuk, hogy például egy hónap alatt 235 alkalommal kapott csúszópénzt a nagyváradi szakorvos a hozzá forduló betegektől. A Bihar megyei nyugdíjpénztár orvosa természetesnek tartotta, hogy csak pénz ellenében foglalkozik a hozzá fordulókkal, megvetéssel beszélt azokról, akik szerinte túl kicsi összeget adtak. Ovidiu Pleşa tevékenységét egy hónapon keresztül figyelték az ügyészek.

A hangfelvételek szerint május 11. és június 15. között 235 esetben kapott pénzt vagy egyéb javakat az orvos az asszisztensnőjével együtt. Utóbbit bűnpártolással és ugyancsak csúszópénz elfogadásával gyanúsítják. A két egészségügyi alkalmazott a fizetség fejében a hozzájuk fordulók munkaképességéről állított ki orvosi véleményezést annak érdekében, hogy az „ügyfelet” teljesen vagy részlegesen munkaképtelennek lehessen nyilvánítani, vagy pedig akár 90 napos betegszabadságra mehessen.

Az orvos mély megvetéssel beszélt azokról, akik kis összeggel honorálták a rájuk fordított időt. Ilyen volt egy mindössze 100 lejt átnyújtó férfi, akiről azt mondta az asszisztensnőnek: „Jól jegyezd meg ezt a Ţinurcát. Rakom belé … Na, hagyjon csak békén, többet nem akarom látni … hogy képzeli, meddig legyek én az a belevaló ember… Hát nem így van? A kurva anyja … ”

Egy másik személy pálinkát hozott neki. „Öt liter pálinka! Hát én ezt nem értem. Orvoshoz jönnek és … a pálinka 20-25 liternél kezdődik! Mihez kezdjek én öt literrel?” Az asszisztensnő rávágta: „Úgy van. Pontosan.” Mire az orvos: „Nem kritizállak, de így sosem fog előre haladni ez az ország. Jössz tíz tojással, egy marék túróval és … Mit csináljak én ezzel? Tégy ide ki kétszáz lejt, s veszek annyi pálinkát, amennyi belém fér. Nem?” – olvasható a beszélgetések lehallgatási jegyzőkönyvében.

A vádhatóság szerint több száz személytől kértek és kaptak pénzt és egyéb javakat. Az orvos esetében 50 ezer, a nővér pedig 10 ezer lejre rúg az egy hónap alatt begyűjtött összeg.

Kimaradt?