Franciaországban található a világ legértékesebb labdája

A világ legértékesebb focilabdájára nem csak az Európa-bajnokság miatt vetül most több fény, hanem a 100 évvel ezelőtt zajló I. világháború miatt is – a sportszer ugyanis abból a korszakból származik.

A labdával a manchesteri zászlóalj játszott a német határ felé tartva. Wilfred Nevill kapitány adta az embereinek, hogy a harcok között és a menetelés közbeni pihenőidőben kicsit ki tudjanak kapcsolódni. Az alig 21 éves fiatalembert sajnos még azelőtt megölték, hogy csapataival elérte volna a német határt, de róla, a labdáról és persze a futballt imádó hősökről később vers is született.

A labda jelenlegi tulajdonosa egy 54 éves francia, Dominique Zanardi, aki azt a franciaországi Pozières-ben található, kávéházként és múzeumként egyaránt működő ingatlanában tartja.Miután meghalt az a parasztember, akinek a házában anno a katonák megszálltak, és az unokái úgy döntöttek, eladják az ingatlant, de előbb kipakolják azt, Zanardi megszerezte a labdát.

A darab értéke gyakorlatilag felbecsülhetetlen, a Manchester United már 1998-ban megpróbálta megvásárolni a francia férfitől, de nem járt sikerrel. Most jobb esélyük van rá. „Én sem élek örökké, és szeretném, ha a labdát megbecsülné és biztonságban tartaná a leendő tulajdonos, hogy a következő generációk is megcsodálhassák. És ha már így alakul, miért ne legyen éppen Manchesterben?” – nyilatkozta Dominique Zanardi – írja a Gazdagisztán blog.

Kimaradt?