Iskolabörze: diákzsivajtól hangos Sepsiszentgyörgy főtere

Fiatalos kreativitással népszerűsítik ezekben a napokban iskoláikat a sepsiszentgyörgyi diákok.

Sepsiszentgyörgy főterét csütörtökön és pénteken kilenc középiskola, illetve a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem standjai foglalják el. Minden tanintézmény diákja próbálja meggyőzni az érdeklődőket – főként a nyolcadikos tanulókat és szüleiket -, hogy érdemes az ő iskolájába beiratkozni, mert ott jó a hangulat, jók a tanárok, onnan bármelyik egyetemre be lehet jutni. Kiállítottak tantárgyversenyeken szerzett kupákat és okleveleket, szórólapokat, különböző gépezeteket, de előadásokat is tartanak iskolájuk népszerűsítése érdekében.

A diákcsalogató iskolabörzét első alkalommal, de hagyományteremtő jelleggel szervezték Sepsiszentgyörgy főterén. Kiss Imre, háromszéki főtanfelügyelő elmondta, ha a csütörtökön és pénteken zajló rendezvény sikeres lesz, a következő tanévben megszervezik Kézdivásárhelyen is. A többi háromszéki városban, Kovásznán, Baróton és Bodzafordulón csak 1-2 középiskola van, nincs nagy választék, ezért az ottani diákok tudják, hová iratkozzanak be - mondta Kiss Imre.

A háromszéki főtanfelügyelő szerint jelenleg 2070 nyolcadik osztályos diák iratkozott be az oktatásba, de nem mindegyik jár iskolába. Kiss Imre optimista és reméli, a következő tanévre mindannyian beiratkoznak kilencedik osztályba, mert fontos lenne, hogy befejezzék tanulmányaikat, és legalább egy szakmát megtanuljanak.

Kovászna megyében a beiskolázási terv szerint 72 kilencedik osztály indul a következő tanévben. Próbálják a szakoktatás irányába terelni a diákokat, ezért az induló osztályok 56 százaléka szakiskola vagy szaklíceum lesz, és 44 százaléka elméleti vagy művészeti osztály. Kiss Imre úgy érzékeli, hogy eddigi népszerűsítő akcióiknak köszönhetően elkezdődött egy szemléletváltás a diákok és szüleik körében, bízik benne, hogy 3-4 év múlva sikerül valóban megváltoztatni a szakiskola megítélését.

Ehhez hozzájárulhat, hogy jelenleg minden szakiskolába járó gyereknek havi 200 lejes ösztöndíj jár tízedik osztályig, de az is lendíthet a szakoktatás megítélésén, ha gyakorlatba ültetik azt a tervet, miszerint a szakiskolákba iratkozott vidéki diákoknak ingyen szállást és étkezést biztosítanak.

Kapcsolódók

Kimaradt?