Diákcsalogató iskolabörze lesz Sepsiszentgyörgy főterén

Szabadtéri iskolabörzével népszerűsítik a sepsiszentgyörgyi tanintézeteket.

Kiss Imre, Kovászna megyei főtanfelügyelő szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy május 19. és 20-án, Sepsiszentgyörgy új főterén első alkalommal szerveznek iskolabörzét. A rendezvény újdonságnak számít Háromszéken, de hagyományteremtő jelleggel kerül rá sor - mondta a főtanfelügyelő. Az iskolabörzén bemutatkozik a megyeszékhely kilenc középiskolája és két egyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozata.

Az iskolák és egyetemek standjain népszerűsítő anyagokat osztanak, de akár kisebb előadásokkal is csalogathatják a diákokat és szülőket. Kiss Imre elmondta, számára is meglepetés lesz, hogy melyik iskola milyen népszerűsítő programmal rukkol elő, de tudja, hogy a diákok találékonyak és tudják, hogy miként kell tanintézményüket népszerűsíteni. A rendezvényre elsősorban a nyolcadikos diákokat és szüleiket várják, de mindenki mást is, akit érdekel a sepsiszentgyörgyi iskolák és egyetemek tevékenysége.

Amennyiben a jövő heti diákcsalogató rendezvény sikeres lesz, a következő tanévben megszervezik Kézdivásárhelyen is. A többi háromszéki városban, Kovásznán, Baróton és Bodzafordulón csak 1-2 középiskola van, nincs nagy választék, ezért az ottani diákok tudják, hová iratkozzanak be - mondta Kiss Imre.

A háromszéki főtanfelügyelő tájékoztatása szerint jelenleg 2070 nyolcadik osztályos diák iratkozott be az oktatásba, de nem mindegyik jár iskolába. Kiss Imre optimista és reméli, a következő tanévre mindannyian beiratkoznak kilencedik osztályba, mert fontos lenne, hogy befejezzék tanulmányaikat, és legalább egy szakmát megtanuljanak. A tanfelügyelőség tanácsadói kétnyelvű tájékoztató füzetet készítettek a beiratkozás folyamatáról, illetve felkészítőt tartanak az osztályfőnököknek, mivel főleg vidéken sok függ a pedagógusoktól, hogy meggyőzzék a diákokat és szüleiket a tanulmányok folytatásáról.

Kovászna megyében a beiskolázási terv szerint 72 kilencedik osztály indul a következő tanévben. Próbálják a szakoktatás irányába terelni a diákokat, ezért az induló osztályok 56 százaléka szakiskola vagy szaklíceum lesz, és 44 százaléka elméleti vagy művészeti osztály lesz. Kiss Imre úgy érzékeli, hogy eddigi népszerűsítő akcióiknak köszönhetően elkezdődött egy szemléletváltás a diákok és szüleik körében, bízik benne, hogy 3-4 év múlva sikerül valóban megváltoztatni a szakiskola megítélését.

Ehhez hozzájárulhat, hogy jelenleg minden szakiskolába járó gyereknek havi 200 lejes ösztöndíj jár, de hozzájárulhat a népszerűséghez, ha gyakorlatba ültetik azt a tervet, miszerint a szakiskolákba iratkozott vidéki diákoknak ingyen szállást és étkezést biztosítanak.

Kimaradt?