Dúla: a kismama lelki és fizikai támasza – Kolozsváron is

Az Életfa családsegítő egyesület szervezésében zajló Születés hete egyik rendezvényén dúlamustrára is sor került: várandós nők találkozhattak Kolozsváron élő dúlákkal, illetve olyan kismamákkal, akik dúla kíséretében szültek. Azok, akik számára ez homály övezte misztikus világnak tűnt, választ kaptak a szerepkör mibenlétére: mit, mikor, hogyan nyújthat a dúla. Szőcs Kinga, Deák Zsófia és Kádár Melinda mutatkoztak be, akiket meg lehet keresni az Életfa kismamaklubon keresztül, az Erdélyi Dúlák Egyesületének honalpja révén, de akár Facebookon is.

A dúla görög eredetű szó, jelentése: szolgáló, segítő asszonytárs. Fizikai, érzelmi és informatív támogatást nyújt igény szerint akár a fogantatástól egészen a szülésig, vagy még a gyermekágyi szakaszban is. A szülésznőkkel, bábákkal és orvosokkal ellentétben neki nincs egészségügyi végzettsége, nem feladata egészségügyi ellátást nyújtani (nem vizsgálhat meg, nem diagnosztizálhat, nem adhat gyógyszert), a szakemberek munkáját inkább kiegészíti annak érdekében, hogy a kismama teljes biztonságban érezze magát állapota minden periódusában.

Segítség a szülés előtt

A várandós nőknek lehetőségük van jelentkezni csoportos szülésfelkészítőre (a kolozsvári dúlák is tartanak ilyent), de ha valaki eldöntötte, hogy szeretne dúlával szülni, akkor egyéni illetve páros felkészítő beszélgetéseket is igényelhet – ezeknek száma a kismamától függ, mint ahogy az is, hogy személyesen találkoznak, vagy telefonon, e-mailen tartják a kapcsolatot. „Két-három találkozás után is meg lehet mondani a dúlának, hogy ha a szülő nő mégsem őt szeretné maga mellé a szüléskor, mert valakire emlékezteti az arca, a hangja, az érintése, valami miatt nem működik a kémia” – emeli ki Szőcs Kinga dúla, aki végzettsége szerint pszichológus. Ha sikerül kiválasztani a megfelelő dúlát, akkor szerződéskötés következik, ahol írásba van foglalva, mi az, ami a dúlától elvárható, mi az, ami nem. Különböző csomagok közül lehet választani igény szerint. Ezeknek van ára is természetesen.

A várandósság 37. hetétől a dúla napi 24 órás készenlétben van, ami azt jelenti, hogy az éjszaka bármely órájában is hívható. „Akkor is, ha karácsony vagy szilveszter van, akkor is, ha neki vagy a gyerekének születésnapja van, mindent félretesz, és száz százalékosan adja magát. Szoktuk kérni, hogy amikor a szülés előjeleit érzékelik a várandósok, akkor telefonáljanak, és ezáltal tudassák a dúlával, hogy a közeljövőben szükség lesz a jelenlétére. Lehet, hogy ez a közlejövő két órát jelent, de jelenthet két hetet is, teljesen mindegy, a dúla készenlétben van” – részletezi Deák Zsófia dúla.

Segítség a szülés alatt

A vajúdás alatt a dúla lelki és fizikai támaszt nyújt az édesanyának, kérésre meleg borogatással, masszázzsal, aromaterápiával, és egyéb eszközökkel igyekszik csillapítani a fájdalmat, segít a szülő nőnek tájékozódni, eligazodni az információk közt, rávezeti arra, hogy mire van szüksége, felerősíti a saját belső hangját, támogatja abban, amit szeretne. „Volt olyan is, hogy a dúla tizenhárom órán át ült egy széken a kismama mellett, nem csinált semmit, de a kismama a végén nagyon hálás volt, egyszerűen a jelenlétéért. Volt olyan is, amikor a dúlának izomláza lett a szülés után, mert tartania kellett a szülő nőt, masszírozta, fizikailag is maximálisan támogatta” – idézett példákat Deák Zsófia.

A lelki támogatás is nagyon fontos, megerősíteni az anyát a legfájdalmasabb összehúzódásokkor is abban, hogy még ezt az egyet, és még ezt az egyet kibírja, van ereje hozzá. Esetenként az apát is segíti a dúla jelenléte: amikor nem tudja, mi lenne jó a párjának, de szeretni ő is tenni valamit, akkor a dúla rávezetheti, hogy talán jobb lenne, ha nem is mondana semmit, csak érintéssel jelezné a szülő nő felé, hogy lehet rá számítani – máskor az is elegendő támasz, ha pár méterrel odébb megáll, és a tekintetével simogatja a társát.

Vagy ha túlságosan izgatott, és félő, hogy az idegessége fölösleges teherként nehezedik a vajúdóra, akkor a dúla elküldheti egy kávéért, majd vízért, majd kenyérért – persze csak akkor, ha ez az anyának is így a legjobb, és az apa is úgy érezheti, hogy tesz valami hasznosat. Felmerült az a kérdés is, mikor idegesítő az apa jelenléte. A jelenlévő kismamák két konkrét dologban egyeztek meg: ne vigye túlzásba a poénkodást, és ne foglalja le magát a telefonjával. Különben fontosnak tartják a támogatásukat, akkor is, ha csak a folyosóra merészkedik be, és ott várja végig a folyamatot.

Segítség a szülés után

A dúla jelen van a baba születéséig, de utána is segíthet: amíg a kisbabát elviszik, megmasszírozhatja az anya méhét, útmutatást adhat az első szoptatásnál, majd egy gyermekágyas látogatás során átbeszélik a történteket. Ezután sem kötelező, hogy megszakadjon a kapcsolat, ha az anyának felmerülnek kérdései, a dúla a gyermekágyas időben is tud támogatást nyújtani.

Amikor a szülők elbizonytalanodnak, a dúla megerősítheti őket abban, hogy jó-e, amit csinálnak. Megmutathatja, hogyan pelenkázzon, hogyan szoptasson a kismama. Akár abban is segíthet, hogy főzzön egy ebédet vagy kiteregesse a ruhákat.

De meg lehet vele osztani azt is, ha néha nagyon szomorúnak érzi magát az anya, aki mindenki szerint a világon a legboldogabb kellene épp legyen. Szőcs Kinga ilyen utólagos dúlaságot is végzet: „Volt, aki azért hívott, mert a férje elutazott, és nagyon egyedül érezte magát; más azért hívott, mert nem járt felkészítőkre, és nem tudta a technikákat, mit hogyan kell csinálni, például hogyan fürdesse meg a babáját” – számolt be. Ez a fajta segítség csak az első hat hétben igényelhető. A jelenlévő kismamák közt is voltak többen, akik igényelték ezt a támogatást.

Kórházak és dúlák viszonya mifelénk

Annak ellenére, hogy az érvényben lévő törvény szerint minden páciensnek, tehát a szülő nőnek is lehet egy vagy két felnőtt kísérője, a két kolozsvári állami klinika egyike sem fogadja tárt karokkal a hozzátartozókat, még kevésbé a dúlát. Amint a beszámolókból kiderült, a legjobb, ha a kórházban ez a szó el sem hangzik, az egészségügyiekben ugyanis ellenérzéseket kelt, ahelyett hogy a segítségnek örülnének, legtöbben tévesen úgy érzik, helyettesíteni akarják őket. Pedig nyilván a legnagyobb jóindulat mellett sem tud maximális lélekjelenlétet biztosítani egy-két bába minden vajúdó nőnek. És ha közben váltás van, akkor jön egy újabb idegen arc, nem tud kialakulni az a kapcsolat, mint a dúlával, akivel szülés előtt is többször találkozhat a kismama.

„Helyzet, orvos, bába és napszak válogatja, hogy a dúla vagy egyáltalán az apa bemehet-e a vajúdó, szülő nőhöz” – mondja Szőcs Kinga, aki már Kolozsváron is kísért szülést, még úgy is, hogy az apával mindketten jelen lehettek. Olyanról is hallott, amikor megengedték az apának a köldökzsinór elvágását. Tehát fontos a szülésre úgy készülni, hogy tisztában legyen a kismama és az apa is a jogaival, és amit szeretnének, azt kérjék is.

A dúlák hangsúlyozták: a szülést vezető orvossal érdemes már előre egyeztetni, hogy ne érjen senkit kellemetlen meglepetés a kórházban. Ha az orvos tud róla, hogy a kismama szeretne kísérő(ke)t, a bábák is másként viszonyulnak a helyzethez. Szőcs Kinga nem csak a dúlk, de sok várandós és gyermeket tervező nő vágyait foglalta össze, amikor megfogalmazta: „Remélem, hogy mi is eljutunk itt Kolozsváron egy olyan szintre, hogy ne csak a magán klinikákon, hanem állami klinikákon is lehetőségünk legyen gond nélkül bemenni, és partnerként tekintsenek ránk.”

Előnyök számokban

A dúla vajúdás és szülés közbeni támogatásának előnyei számokban is kifejezhetőek. Egy 1993-as felmérés szerint ilyen esetekben 50 százalékkal csökken a császármetszések száma, 25 százalékkal lerövidül a vajúdás és szülés időtartama, 60 százalékkal kevesebb szülő nő kér epidurális érzéstelenítést, 40 százalékkal kevesebb esetben alkalmaznak a szülőszobán oxytocint, 30 százalékkal kevesebb anya igényel gyógyszeres fájdalomcsillapítást, és 40 százalékkal csökken a fogós szülésbefejezések aránya. 

Kapcsolódók

Kimaradt?