Már csak tíz kambodzsai királyi teknős van életben

Kihalhat a kambodzsai királyi teknős: a déli Batagur-teknősnek (Batagur affinis) csak alig tíz példánya él vadon, mert a partokon egyre gyakoribb homokkotrás és az elárasztott erdőterületek irtása miatt folyamatosan csökken a faj élettere – írja az MTI.

A New York-i központú Wildlife Conservation Society (WCS) közlése szerint hosszú évekig sikerült megőrizni a populációt a Sre Ambel folyórendszernél a szervezet és az illetékes kormányhatóság közreműködésével. Egyre nagyobb mértékban háborgatják azonban a folyórendszert Kohkong tartományban, az egyetlen kambodzsai régióban, ahol a déli Batagur-teknős él. Emiatt egyre nagyobb veszély fenyegeti a fajt.

A déli Batagur-teknős egyike a világ huszonöt legveszélyeztetettebb szárazföldi és vízi teknősfajának. Kambodzsai királyi teknősként is emlegetik, mivel a történelmi időkben csak a királyi család tagjai engedhették meg maguknak a faj tojásainak fogyasztását. A déli Batagur-teknőst 2005-ben az ország nemzeti állatává nyilvánították. A WCS kutatócsoportja idén visszaesést tapasztalt az állat fészekrakásában: a tavalyi négyhez képest csupán egy fészket találtak. "Úgy véljük, ezt az okozza, hogy egyre több a homokkotrás, a fészekrakó területeken az elárasztott erdők irtása és a fa elszállítása zavarja a nőstényeket tojásrakás idején" - fejtette ki In Hul, a projekt koordinátora.

A királyi teknősfajról úgy vélték, hogy már kihalt Kambodzsában, amikor 2000-ban újra felfedeztek egy kisebb populációt. A kormány és a WCS 2001-ben indított közös projektet a fészkek felkutatására és védelmére. Munkájuk eredményeképpen 39 fészket és 564 tojást mentettek meg, amelyekből végül 382 állat kelt ki. Bár a teknősöket fogságban nevelték fel és később engedték szabadon, élőhelyük elvesztése jelentősen csökkenti túlélési esélyüket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?