Az RMDSZ megtámadott marosvásárhelyi székházának védőit tüntette ki Kelemen Hunor

Ezüst Tulipán díjjal tüntette ki péntek este Marosvásárhelyen, a Kultúrpalota Tükörtermében az RMDSZ szövetségi elnöke azokat, akiket sikerült összehívni az 1990. március 19-én az RMDSZ-székház padlására szorult 79 személy közül.

1990. március 19-edikén, a magyarság ellen uszított Görgény-völgyi román parasztok megostromolták a marosvásárhelyi RMDSZ-székházat, amelyben 79 magyar barikádozta el magát a padláson. Amikor órák múltán a karhatalom védelmet ígért elvonulásukhoz, a csőcselék több személyt súlyosan megsebesített. Sütő András írót, a Maros megyei RMDSZ akkori elnökét csaknem meglincselték, fél szemére megvakították.

A péntek esti díjátadáson Markó Béla szenátor, az RMDSZ volt szövetségi elnöke köszönetet mondott azoknak, akik – megfogalmazása szerint – akkor nem csak az RMDSZ-t, Marosvásárhelyt, az anyanyelvű kultúrához való jogokat, hanem az erdélyi magyar közösség jövőjét és a jövőjéhez való jogait védték meg. A költő-politikus erre az alkalomra írt, A padlás című versét is felolvasta.

A padlásra felszorult 79 áldozat egyike, Demeter András felelevenítette a történteket, majd Borbély László képviselő feltette a kérdést: „vajon kibeszéltük-e azt, ami akkor történt?” Fontosnak nevezte az élő emlékezet mellett az igazság képben, versben történő megörökítését. „Hiszen egy közösségről volt szó, amelyet megtámadtak, és amely védekezett” – mondta Borbély.

Végül Kelemen Hunor szólt a Tükörteremben szervezett megemlékezés résztvevőihez. Az RMDSZ szövetségi elnöke elmondta, nehéz arról beszélnie, ami Marosvásárhelyen történt, hiszen nem is marosvásárhelyi és nem is volt a városban 1990 márciusában, Kolozsvárról követte figyelemmel az eseményeket. „Olyan kísérlet volt, amivel a magyarságot akarták megfélemlíteni, az eszközt, a szövetséget akarták kivenni a kezéből. Soha nem szabad elfelejteni a történteket, emlékezni kell és átörökíteni az emlékeket” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

A politikus átadta az Ezüst Tulipán díjat annak a 37 személynek, illetve hozzátartozóinak, akiket sikerült felkutatni, értesíteni a megemlékezésről. A rendezvényen az egykori padlásra szorultak közül Czelecz Jenő is megosztotta gondolatait, majd Ábrám Zoltán olvasta fel az alkalomra született írását.

A kitüntetettek között a többség marosvásárhelyi, de nagyon sok nagyernyei, mezőpaniti is.

Kapcsolódók

Kimaradt?