Újabb ügyészségi vizsgálat indult Liviu Dragnea ellen

Újabb ügyészségi vizsgálat indult Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ellen, akit hivatali visszaélésre és közokirat-hamisításra való felbujtással gyanúsítanak.

A korrupcióellenes ügyészség szerdán közölte Dragneával, hogy vizsgálatot indított ellene egy olyan ügyben, amelyben a volt felesége is érintett.

A vádhatóság korábban bűnvádi eljárást indított a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóság vezetője és több alkalmazottja ellen - köztük Dragnea volt felesége ellen -, akiket azzal gyanúsítanak, hogy 2006 és 2013 között elnézték és lehetővé tették, hogy négy alkalmazottat az intézmény csak papíron fizessen, úgy, hogy valójában nem dolgoztak a gyermekvédelmi szakhatóságnál.

A PSD elnökének a vádhatóság konkrétan azt rója fel, hogy 2006 és 2012 között, amikor a Teleorman megyei önkormányzat elnöki tisztségét töltötte be, közokirat-hamisításra és hivatali visszaélésre bujtotta fel a szakhatóság vezetőjét, hogy a gyermekvédelmi igazgatóság által fizetett két alkalmazott valójában a PSD székházában dolgozhasson, miközben bérüket a szakhatóságtól kapták. Dragnea akkor a PSD Teleorman megyei szervezetének elnöki tisztségét is ellátta.

Dragneát már elítélték tavaly májusban egy korrupciós perben. Akkor első fokon felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, mert az államfő leváltásáról rendezett 2012-es népszavazáson politikai befolyásával visszaélve csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait annak érdekében, hogy az érvényességi küszöböt meghaladó részvételt érjenek el, ami Traian Basescu akkori elnök leváltásához vezetett volna. Az ügyben még nem született jogerős ítélet.

Kapcsolódók

Kimaradt?