Dragnea beadta a derekát: nem sújtanák pénzbírsággal a hitelrontókat

Több lényeges módosítást is eszközölt az emberi méltóság védelméről szóló törvénytervezetben maga az előterjesztő, Liviu Dragnea.

A Szociáldemokrata Párt elnöke az Agerpresnek elmondta, a tervezetből már kivették azokat a bekezdéseket, amelyek súlyos pénzbírsággal sújtanák azt, aki gyűlöletbeszéddel, az emberi méltóság megsértésével rontja mások hitelét. Emellett a beadványból eltávolítják az úgynevezett társadalmi csoporttal szembeni rágalmazás meghatározását is.

A tervezet ellen utcai tüntetéseket is szerveztek múlt héten, a bírálók szerint a törvényjavaslat veszélyt jelent a sajtószabadságra. A beadvány ellen az amerikai nagykövet is szót emelt, ő a szólásszabadság mellett állt ki.

Arra a kérdésre, hogy a társadalmi csoporttal szembeni rágalmazás helyére kerül-e valami, Dragnea hétfőn elmondta: nem, a tervezetnek csak azon része marad meg, amely az emberi méltóságot határozza meg, valamint megköveteli, hogy az oktatási intézményekben és a közigazgatásban ismerjék az esélyegyenlőségre vonatkozó előírásokat. A tervezet például kötelezi a közszolgálati médiát, hogy a toleranciát népszerűsítő adásokat tűzzenek műsorra. Előírja az oktatási intézményeknek, hogy dolgozzanak ki egy esélyegyenlőségre vonatkozó tervet, amit be is tartanak, ugyanakkor beszéljenek a diákoknak a tolerancia fontosságáról, a gyűlöletbeszéd káráról. Ugyanakkor fontosnak tartja a javaslat, hogy a közalkalmazottak versenyvizsgáján mérjék fel: a jelölt ismeri-e a diszkriminációellenes előírásokat.

A román sajtóban „rágalomellenes törvénynek" nevezett jogszabály tervezetét korábban a szenátus már elfogadta, a képviselőház szakbizottságaiban már megszavazták, s várhatóan ezen a héten kerül a plénumba. Az eredeti szöveg szerint a gyűlöletbeszédért, az emberi méltóság megsértéséért hatalmas pénzbírságok szabhatók ki. Ha például egy fizikai személy méltóságába gázolnak (és történhet ez a Facebookon, online sajtóorgánumok felületén), az elkövető ezer lejtől akár 30 ezer lejig is büntethető, ha ugyanezt egy társadalmi csoporttal szemben teszik, a pénzbírság összege 2 ezertől 60 ezer lejig terjedhet.

A törvényjavaslat korábbi verziója szerint nem lehet megalázni, rágalmazni valakit egy társadalmi csoporthoz tartozása miatt, továbbá a nemi, a faji hovatartozása, a kora, a vallása, az etikai származása, az anyanyelve, a kulturális hagyományai, a szexuális orientációja, a származása, a betegsége, a fogyatékossága, a vagyoni helyzete alapján. A tervezet eredetileg a politikai hovatartozást is tartalmazta, utólag ezt is kivették. A tervezet útja a parlamentben itt követhető.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?