PSD-UNPR megállapodás: nem módosul a választási törvény

Választási együttműködésről írt alá megállapodást csütörtökön a Szociádelmokrata Párt (PSD) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR), amelynek eredményeként bukhat a kétfordulós rendszer bevezetése az idei önkormányzati választásokon.

Mint ismert, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a helyhatósági választási törvény módosítására próbálta rávenni az elmúlt hetekben a kormányt. Felszólították a miniszterelnököt, hogy sürgősségi rendelettel vagy parlament előtti felelősségvállalással tegye kétfordulóssá a polgármesterek megválasztását.

A pártok vezetőivel tartott múlt heti konzultációsorozat végén Dacian Cioloș közölte, nem a kormány, hanem a parlament feladata a törvénymódosítás. Ennek megszavazására azonban most már biztos nincs meg a parlamenti többség, mert a csütörtökön aláírt megállapodás egyik pontja szerint az UNPR sem támogatja a kétfordulós rendszer bevezetését. Korábban politikusaik kétértelműen nyilatkoztak ebben a kérdésben.

A csütörtökön aláírt megállapodás a két párt helyi szervezeteire bízza az együttműködést az önkormányzati választásokon. Az egyezség szerint az esetleges parlamenti választási együttműködésről a helyhatósági választások után döntenek a felek.

Korábban már írtunk arról, hogy az RMDSZ is ellenzi a kétfordulós rendszer bevezetését a polgármester megválasztására. Egyrészt amiatt, hogy alig néhány hónappal a választások előtt módosulna a választási törvény, másrészt azért, mert a kétfordulós módszer nem kedvez a magyar közösségnek. Szatmárnémetiben például az első fordulóban akár nyerhet is az RMDSZ jelöltje, ám a második fordulóban azt etnikai szavazás miatt már a román jelölt győzne.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?