A PSD visszavonatná a választások időpontját kitűző kormányhatározatot

Tízoldalas levélben szólította fel kedden a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a miniszterelnököt a helyhatósági választások időpontját kitűző kormányhatározat visszavonására. Liviu Dragnea gyanúja szerint Dacian Cioloș összejátszik a liberálisokkal.

A PSD elnöke azzal támasztja alá a gyanúját, hogy a Nemzeti Liberális Párt megtámadta a közigazgatási bíróságon a szóban forgó határozatot. Ezzel a PNL-nek lehetősége nyílik alkotmányossági kifogásra hivatkozva az alkotmánybíróságra vinni a helyhatósági választási törvénynek azt az előírását, amely szerint a polgármestereket egy fordulóban választják meg.

Közismert, hogy a liberálisok a kétfordulós polgármester-választás bevezetését szorgalmazzák. A kormány a parlamentre bízta a döntést ebben az ügyben, ám a pártok többsége nem értett egyet a törvény módosításával. Így a PNL számára az egyetlen jogi lehetőség az volt, ha az alkotmánybíróság elé viszi az ügyet, arra hivatkozva, hogy az egyfordulós rendszer alkotmányellenes. Ehhez a lépéshez a jogi kisaput éppen a közigazgatási bíróságon indított per nyitotta meg.

Liviu Dragnea szerint kormány megfosztotta volna ettől a lehetőségtől a PNL-t, ha csak később tűzi ki a választások időpontját. Ehelyett a Cioloș-kabinet, az előző kormányok gyakorlatától eltérően, már négy hónappal a választások időpontja előtt elfogadta a határozatot, amely ráadásul csak a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után 45 nappal lép életbe – mondta kedden a PSD elnöke.

„Ha a miniszterelnök el akarja oszlatni a gyanút, hogy csak azért fogadta el sebtében az egyetlen cikkelyből a határozatot, hogy a liberálisok megtámadhassák a bíróságon, akkor már akár a holnap kormányülésen visszavonhatja a határozatot” – szögezte le a politikus. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?