banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

A bírósághoz fordulnak a liberálisok a kétfordulós polgármester-választásért

Megtámadni készül a közigazgatási bíróságon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) az idei önkormányzati választások megszervezéséről szóló kormányhatározatot.

A PNL társelnöke, Alina Gorghiu elmondta, céljuk az, hogy a perben alkotmányossági kifogást emeljenek az egyfordulós polgármester-választás ellen. A liberálisok ugyanis továbbra is azt szeretnék, hogy a polgármestereket már idéntől két fordulóban válasszák meg.

A román sajtó szerint az alkotmányossági kifogás maradt az egyetlen lehetőség arra, hogy még a szavazás időpontja előtt módosítsák az önkormányzati választási törvényt. Ismert ugyanis, hogy a parlamenti többség ellenzi a kétfordulós rendszer bevezetését, és a kormány sem kíván sürgősségi rendelettel változtatni a helyhatósági választások játékszabályain.

Ha azonban az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánítja a törvényt, akkor a parlament köteles a döntésnek megfelelően eljárni. Alkotmányjogi szakértők szerint az egyfordulós rendszer sebezhető, mert nem biztosít a választást megnyerő jelöltnek kellő reprezentativitást.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?