Gabriela Firea a szociáldemokraták bukaresti főpolgármester-jelöltje

Gabriela Vranceanu Firea volt televíziós újságíró lett a Szociáldemokrata Párt (PSD) bukaresti főpolgármester-jelöltje, akit pénteken erősített meg támogatásáról a párt vezetősége.

Liviu Dragnea pártelnök bejelentette, hogy a szociáldemokraták vezetősége jóváhagyta Firea jelöltségét a június 5-i helyhatósági választásokra. A 44 éves hölgy jelenleg a PSD szenátora, első mandátumát tölti a parlamentben. 2012-ig újságíróként dolgozott a szociáldemokraták szócsövének tekintett Antena médiacsoportban, ahol egy televíziós beszélgetőműsora volt, emellett a Saptamana Financiara gazdasági folyóirat igazgatói posztját is betöltötte.

Firea férje, Florentin Pandele polgármester egy Bukarest melletti községben. Pandele ellen 2008-ban vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség egy szabálytalanul kibocsátott építkezési engedély miatt. A szenátor közvetett módon férje bírósági ügyével kapcsolatban került a nyilvánosság homlokterébe, hiszen tavaly kezdődött el az a zsarolási per, amelyet a szenátor Traian Băsescu volt államfő ellen indított. Băsescu az őt folyamatosan támadó Firearól ugyanis azt állította, hogy jobban tenné, ha férje ügyeire figyelne, mert az általa vezetett polgármesteri hivatalban gyanús dolgok történnek, és lehet, egy este már nem találja otthon. A Băsescu ellen indított per jelenleg még folyamatban van.

Firea 2013-ban tagja volt annak a becsületbíróságnak, amely javasolta az elnöknek Tőkés László állami kitüntetése visszavonását.

A szociáldemokraták mellett a másik nagy parlamenti párt, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) Ludovic Orbant nevesítette jelöltként a bukaresti főpolgármesteri tisztségre. Orban, aki korábban a közlekedési miniszteri tisztséget is betöltötte, másodszor vág neki ennek a küzdelemnek, miután 2008-ban a negyedik helyen végzett a főpolgármesteri tisztségért folytatott megmérettetésben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?