Alig vizsgálnak ki Romániában néhány nőket bántalmazó esetet

Több olyan kötelező erejű intézkedést is tartalmaz az isztambuli egyezmény, amely előrelépést jelent Románia számára - erősítette meg csütörtökön Biró Rozália Bihar megyei RDMSZ-es szenátor sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett, hogy a parlament nemrégiben ratifikálta az úgynevezett isztambuli egyezményt, amelyet Klaus Johannis államfőnek kell még kihirdetnie, hogy életbe léphessen.

A keretegyezmény a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szól, és nemcsak ajánlásokat, hanem kötelező erejű intézkedéseket is megfogalmaz. Tilos lesz például a fenti esetekben a peren kívüli megegyezés. Az isztambuli egyezmény nagy hangsúlyt fektet az áldozatok védelmére, a tettesek bíróság elé álltására. Az egyezménye előírásainak gyakorlatba ültetését is monitorizálják majd.

A szenátor elmondta, véleménye szerint körülbelül egy évre lesz szükség ahhoz, hogy érzékelhető legyen az egyezmény korlátozó rendelkezéseinek hatása, ahhoz azonban, hogy tényleges csökkentjen a családon belüli erőszakos esetek száma, legalább két, két és fél évre lesz szükség.

A rendelkezésre álló adatok riasztóak, főleg annak fényében, hogy a szakértők szerint csak az esetek mintegy húsz százalékáról szereznek tudomást a hatóságok - mondta a szenátor. A legfrissebb adatok szerint 2014 március 1.–2015 március 31. között például 11 598 esetben tettek feljelentést, 6 502 esetben nőket támadtak meg. Bihar megyében 143, Kolozs megyében 257, Temes megyében 718, Konstanca megyében 1 188 esetről tudnak. Ugyanakkor nagyon rossz az ilyen ügyek megoldási aránya, például 262 testi sértés közül mindössze 15-öt vizsgáltak ki, 13 bírósági ítélet született, egy esetben anyagi kártérítést kapott az áldozat, egy másik esetben pedig peren kívüli megegyezés történt. Az országban összesen 75 megelőzési központ működik, azonban ezek megoszlása is aránytalan, 13 megyében – köztük Arad, Szilágy és Szatmár megyében – egyetlen ilyen intézmény sincs. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?