Tanácskozás Marosvásárhelyen: bürokrácia akadályozza a segítségnyújtást

A bürokratikus eljárások lerövidítését, az ügyintézések felgyorsítását várják a szociális tevékenységeket végző civil szervezetek a politikumtól – hangsúlyozták képviselőik az RMDSZ által kezdeményezett pénteki marosvásárhelyi találkozón.

Az RMDSZ holnapi Szövetségi Képviselők Tanácsának összejövetelét előkészítendő munkálatok során külön találkozóra és megbeszélésre került sor a szociális tevékenységet folytató civil szervezetek képviselőivel is.

A tanácskozás végeztével Molnár Zsolt RMDSZ-képviselő és Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke nyilatkozott a sajtónak. Összegzésül a politikus elmondta, hogy az SZKT előkészítéseként fontosnak tartották egy olyan kérdéssel foglalkozni, amellyel egyre többször jelenik meg, és ez a szociális tevékenységeket végző civil szervezetek munkája.

„Olyan tevékenységről, olyan szolgáltatásról beszélünk, amely nagyon nagy hozzáadott értéket jelent a mindennapi életünkben, sok esetben az állam munkáját végzi el. Mi azt látjuk ma, hogy ebben a kérdésben nagyon komoly problémák vannak, gyakorlatilag kaotikus az elvárásrendszer, amellyel ezek a szervezetek szembesülnek” – fogalmazott a képviselő.

Molnár elmondta, azért hívták össze a szociális munkát végző civil szervezeteket, hogy ezeket a kérdéseket összegezzék, fogalmazzák meg a konkrét problémákat, amelyeket a törvényhozás szintjén orvosolni kellene. Az állam akadályokat görgít azok elé, akik a szociális munkát nagyon komolyan végzik és az első szempont az lenne, hogy ezt a hosszú bürokratikus folyamatot leépíteni.  Az elkövetkezendőkben az RMDSZ prioritásként fogja ezt a kérdést kezelni – hangsúlyozta a képviselő.

A Marosvásárhelyen, a Bernády Házban szervezett tanácskozáson jelen volt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány részéről Böjte Csaba, a Gyulafehérvári Caritas szociális ágazatának igazgatója: Ludscher László és Kedves Mária pénzügyi felelős, a Kolozsvári Diakónia Keresztény Alapítvány ügyvezető igazgatója, Sárosi Arthur, Dénes Mihály elnök a Romániai Máltai Segélyszolgálattól, Vinczéné Pálfi Judit, a Lámpás Alapítvány ügyvezető igazgatója, Szombatfalvi József és Szabó László a Gondviselés Segélyszervezettől, Balázs Sándor a Romániai Falugondnokok Országos Szövetségének elnöke, valamint a Nagyváradi Caritas Catolica Alapítvány, a Szatmár Egyházmegyei Caritas képviselői, az RMDSZ részéről pedig Kovács Péter, Borbély László, Kerekes Károly, Winkler Gyula, Molnár Zsolt és Illyés Gyula.

Hosszú a folyamat a tányér levesig

Míg a 90-es évek elején egyszerű volt a segítségnyújtás, ha valaki éhes volt, annak enni tudtak adni, ma egy tányér levest szinte képtelenség a rászorulónak odanyújtani, olyan hosszadalmas az a folyamat, amelyet a bürokrácia útvesztőiben végig kell járni – mondta Böjte Csaba. A Szent Ferenc Alapítvány vezetője példaként elmondta, az ősszel egy gyerek kérte, fogadják be, de ezt nem tehették az állami intézmények jóváhagyása nélkül. Ám a folyamat még mindig tart, a gyerek pedig kimaradt az iskolából, még mindig arra vár, hogy az ügye megoldódjon. 

Sokan vannak, akik nem árvák, csak egy olyan félreeső faluban élnek, ahonnan nem tudnak iskolába járni, esetleg van még két testvérük is otthon, a szülőknek nincs anyagi lehetőségük arra, hogy iskolába járassák. A Böjte Csaba által irányított otthon befogadná, támogatná, hogy ne hagyja abba a tanulást, ám ezt az állam nem teszi lehetővé, ugyanis azt mondja, hogy nem árva az a gyerek.

„Azt szeretnénk, ha ez leegyszerűsödne, ha bejelenthetnénk, hogy befogadjuk, és közben intéződne a hivatalos része is a befogadásnak, de közben a gyerek rendesen járna iskolába és ellátásban részesülne” – mondta a Maszolnak Böjte Csaba, aki ezt a bürokratikus eljárás lerövidítését, az ügyintézések felgyorsítását várja politikumtól, ha ebben a politikusok közbenjárnának – mondta érdeklődésünkre. 

Kelemen: intézkedéseket kérünk a kormánytól

A munkamegbeszélésen Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elfogadhatatlannak nevezte a szociális ellátással foglalkozó magyar szervezetek helyzetét. „Úgy gondolom, erre semmiféle magyarázatot nem lehet elfogadni az állam részéről, hiszen ezek mind-mind olyan szolgáltatások, amelyet az államnak kellene felvállalnia: az idősgondozástól a gyermekotthonok megfelelő működtetéséig. Ha meg nem képes erre, akkor legalább biztosítania kellene az alapítványok, szervezetek működési feltételeit” – jelentette ki a politikus.

A szövetségi elnök elmondta, a szervezetekkel való egyezetést követően az RMDSZ azonnali intézkedések foganatosítását fogja kérni a kormánytól, közép és hosszú távon viszont a törvények módosítása a fontos feladat. „Ezekben szeretnénk mi partner lenni, mert meg akarjuk teremteni a romániai magyar szociális ellátás működési feltételeit. Romániában előbb-utóbb el kell jutnunk oda, hogy a civil szervezetekre, alapítványokra ne úgy nézzen az állami, mint valamely gyanús elemekre, amelyek esetében csak azt kutatja, hogyan tud még egyet szorítani a csavaron” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Információkat gyűjtenek

Kovács Péter ügyvezető elnök a kerekasztal céljáról elmondta, az RMDSZ azok véleményére kíváncsi, akik közvetlenül érintettek a szociális szférában felmerülő buktatókban. Hangsúlyozta: a munkamegbeszélés azt a célt is szolgálja, hogy a szövetség összegyűjthesse azokat az információkat, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a törvényhozás különböző szintjein is érvényesíthesse a gyakorlatból származó észrevételeket.

„Az Ügyvezető Elnökségen mi mindig arra törekszünk, hogy meghallgassuk azok véleményét, akik jobban értenek ahhoz, amihez mi nem. A mai beszélgetés elengedhetetlen ahhoz, hogy megállapíthassuk, problémáink és terveink is közösek” – tette hozzá.

 Nehéz az árva gyerekek elhelyezése

 „Nagyon megnehezítették a gyermekek elhelyezését, befogadását az otthonokba, egy egész bürokratikus rendszer akadályozza ezt. Márpedig akkor kell megmenteni valakit, amikor fulladozik és nem a megmentése módozataival, lehetőségeivel kell foglalkozni” – jelentette ki az országszerte több gyermekotthont működtető  Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője, Böjte Csaba, aki szerint az állam számára elsődleges a  gyermek elhelyezése kell hogy legyen.

„Adják meg nekünk a lehetőséget, hogy saját felelősségünkre fogadjunk be gyereket, hagyják nekünk, hogy elvégezzük a dolgunkat” – tette hozzá Böjte, aki azt is elmondta, hogy az otthonok lakóinak családot szeretnénk biztosítani, ám ennek a feltételei egyre nehézkesebbek, hiszen a hatóságok követelései nem felelnek meg a valóságnak. 

„Olyan követeléseik is vannak, amelyek pénzbe kerülnek, de nem rendelnek mellé forrást. Itt az volna a legfontosabb, hogy a gyermekek megtanulják a saját fenntartásukhoz szükségeseket, részt vegyenek a háztartási tevékenységekben.  Az a benyomásom, hogy a jelenlegi rendszer nem gyermekeket, hanem ufókat akar nevelni, mert nem támogatja a gyermekek nevelését” – nehezményezte a gyermekotthonok működtetésének legfontosabb akadályait Böjte Csaba.

Nincs semlegesség a juttatások terén 

A Gyulafehérvári Caritast Ludescher László képviselte a munkamegbeszélésen. Hangsúlyozta: hisz abban, hogy az erdélyi magyarság itthon maradása, jóléte azzal is összefügg, hogy mennyire sikerül egy szociális hálót kiépíteni. Bizakodó annak kapcsán, hogy az RMDSZ parlamenti prioritásai között szerepel a szociális szolgáltatást nyújtó szervezetek problémáinak orvoslása.

Megemlítette: az általa képviselt szervezet lassan két éve azt észleli, bár a rendelkezések ugyanazok, az állami támogatások mértéke jelentősen megcsappant. „Ötszázezer euróval kevesebb pénzt kapunk, ami ha lefordítjuk, azt jelenti: 2013-hoz képest egy nagyobb község lakosságának megfelelő embert nem tudtunk úgy kiszolgálni, mint azelőtt.”

A kormány elzárkózik bárminemű együttműködéstől, amint a szociális egyesületekről esik említés, sőt, azt sem tudja megszervezni, hogy a szociális ügyekért felelős minisztérium és más szaktárcák között a munka összhangban működjön – osztotta meg a Szatmár Egyházmegyei Caritas észrevételeit Szabó Bíborka. Mint említette: az országban nincs szektorsemlegesség a szociális juttatások terén: míg az állami szférához tartozó intézmények, bár nem felelnek meg a standardoknak, működhetnek, megkapják a támogatást, a magánegyesületek működésének támogatására csak bizonyos százalékot különítenek el, még annak ellenére is, hogy minden kritériumot teljesítenek.

Tegyék lehetővé az áfa visszaigénylését

Dr. Sárosi Arthur, a Kolozsvári Diakónia Keresztény Alapítvány ügyvezető igazgatója azt szeretné, ha egy magánkézben lévő árvaház, öregotthon, de akár nappali foglalkoztatást felvállaló egyesület étkeztetésre szánt költségének áfája visszaigényelhető lenne, ami okos finanszírozásnak számítana az állam részéről.

„Ugyanakkor természetellenesnek tartom azt, hogy egy öreg bácsinak fizetnie kell azért, hogy befogadják a magán öregotthonba, amennyiben nincs hely az államiban. Akiknek nincs pénzük, labdába sem rúghatnak, noha éppen annyira rászorulnak az ellátásra, mint azok, akik fizetni tudnak érte” – fogalmazott, megemlítve azt is: az államnak biztosítania kellene egy olyan támogatást, amely a beteg függőségi állapotától független fizeti a magánszférában történő ellátását.

A Gondviselés Alapítványt Szabó László és Szombatfalvi József képviselte, a Máltai Szeretetszolgálat részéről pedig Dénes  Mihály volt jelen a munkamegbeszélésen, amelyen a szociális szolgáltatásokra vonatkozó szakmai akkreditáció beszerzésére vonatkozó törvényes előírásokat nehezményezték. Mint mondták: rengeteg papírmunkával és adminisztratív teendővel jár egy ilyen jellegű szolgáltatáshoz szükséges hivatalos elismerés. Arra kérték a Szövetség szakpolitikusait, hogy vizsgálják meg, milyen formában lehetne egyszerűsíteni ezen eljárásokon.

A bürokrácia útvesztői

A Királyhágó-melléki Lámpás Alapítványt képviselő Vinczéné Pálfi Judit a bürokrácia útvesztőire hívta fel az RMDSZ figyelmét, továbbá azt is hangsúlyozta, hogy óriási fallal szembesülnek az állami törvénykezésben a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek mindennapjaiban. A Lámpás Alapítvány képviselője úgy fogalmazott, olyan finanszírozási módszertan bevezetésére van szükség, amely konkrétan szerepel az önkormányzatok éves költségvetésében, és az éves állami költségvetés kidolgozásakor ezt el lehet különíteni.

A Romániai Falugondnokok Országos Szövetségének elnöke, Balázs Sándor azt nehezményezte, ez idáig egy lejnyi támogatást sem kaptak az államtól, miközben munkájuk elengedhetetlen a kisközösségek szintjén. Azt viszont elérték, hogy szervezetüket akkreditálják.

„A gyermekeket reggel iskolába viszem, délután utánuk megyek, tehát biztosítom számukra a biztonságos szállítást. Az idős emberek kiszolgálását kifejezetten szükségesnek tartom, mert úgy gondolom, azok, akik a múltszázad kegyetlenségeit végigküszködték, megérdemlik, hogy foglalkozzunk velük. Az államnak is így kellene tenni” – mondotta. Balázs Sándor fontosnak érzi, hogy a közösség is lelki támaszt nyújtson az idős magyar embereknek, hiszen úgy gondolja: nem elég, ha csak a család részéről illeti őket hála és köszönet.

Borbély: próbáltuk már rendezni

Az RMDSZ jelen lévő tisztségviselői a felmerülő problémákra reflektáltak, javasoltak megoldásokat. Borbély László marosvásárhelyi képviselő, a Dr. Bernády György Alapítvány kuratóriumi elnöke a találkozón elmondta, a szövetség részéről nem ez az első, és nem is az utolsó nekifutás: az RMDSZ államtitkárjai többször megpróbálták már rendezni a helyzetet.

„Egyértelmű, hogy egyelőre nincs politikai akarat, sokakat zavar még napjainkban is, hogy itt Erdélyben, és a szórványban vannak ilyen kezdeményezések, amelyek a magyar közösséget segítik. Ettől eltekintve rengeteg olyan bürokratikus procedúrába botlottunk, ami igenis megoldható. Ami a Caritast illeti, már egyeztettünk az államtitkárral, a munkaügyi szaktárcával, hamarosan találkozunk a miniszterrel is, a parlament, a kormány képviselői számára pedig egy kompakt anyagot állítunk össze, amely remélem, meggyőzi majd őket e kérdés fontosságáról, rendezésének sürgősségéről” – fogalmazott a találkozón Borbély László.

A szociális kérdés nem uniós hatáskör

Winkler Gyula EP-képviselő emlékeztetett: a szociális kérdés nem uniós hatáskör, a felmerülő problémák tagállami megoldásokat igényelnek. „Meggyőződésem, hogy azoknak, akiket gyakran ellenőriznek, nagyon sokszor elmondják, hogy ezt az EU-s normák szerint teszik. Nincsenek kimondott európai uniós hatáskörök, viszont léteznek általános érvényű ajánlások, amelyekre a bukaresti törvénykezés nagyon gyakran hivatkozik” – mondta el.

A szövetség feladata a számon kérő–számon kért helyzeten változtatni: amikor módosításokat kívánunk eszközölni, jó, ha az uniós országokban működő gyakorlatokra hivatkozunk, így valószínűleg sokkal egyszerűbben átvihetjük elképzelésünket a hazai törvénykezésen – tette hozzá.

A szövetség önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke, Ilyés Gyula a téma önkormányzati vetületét ismertetve rámutatott: egyelőre a törvény nem kötelezi a polgármestereket, helyi tanácsokat arra, hogy támogatást nyújtsanak szociális szolgáltatásokat biztosító szervezeteknek.

„Nincsenek standardok, feladatkörök, nincs meghatározva, hogy a megye melyik önkormányzata az országos támogatás erre fordítható összegének hány százalékát fordíthatja erre. Mindez arról szól, hogy a polgármesternek mennyire szívügye a felmerülő probléma” – részletezte, majd azon meggyőződésének adott hangot, miszerint: egy magyar polgármester által vezetett településen nagy valószínűséggel jól működik a szociális háló, hiszen általában jó a kapcsolat az egyházzal és a civil szervezetekkel.

„Az állam, a jelenleg hatályban levő jogszabályok mentén mostohagyermekként kezeli azon civil szervezeteket, amelyek szociális tevékenységeket folytatnak. Ezen szervezetek nagyon sok esetben, számos régióban gyakorlatilag az állam feladatait látják el, egészítik ki a mindennapi tevékenységeikkel, azonban a hatályos törvények ellehetetlenítik aktivitásukat. Az RMDSZ a mai találkozón feltérképezni kívánta mindazokat a problémákat, nehézségeket, amelyekkel a szociális tevékenységet kifejtő civil szervezetek munkáját megakadályozza” – mutatott rá Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselője.

Molnár lesz a koordinátor

A képviselő úgy értékelte, a szociális rendszerre vonatkozó hatályban lévő törvények mielőbbi módosításra szorulnak, hiszen sok esetben az átfedések és ellentmondó stratégiák vannak érvényben. „Az RMDSZ az elkövetkezendőkben a kerekasztal-beszélgetésen elhangzottakat figyelembe véve, konkrét módosításokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy a csökkenjen a szociális tevékenységeket folyató civilektől elvárt adminisztratív munka, amely ellehetetleníti ezen szervezetek tevékenységét, ugyanakkor egy tiszta és átlátható elszámolási módszertant kell alkalmazni” – fogalmazott Molnár Zsolt, akit a résztvevők megbíztak a további munkafolyamat koordinációjával.

„Romániának szüksége lenne egy, a szociális területet átfogó törvénycsomagra, amely összehangolja a jogszabályokat, illetve jobbá teszi ezeket. Sajnos, jelenleg az országnak nincs egy egységes szociálpolitikai stratégiája, és ez a szociális tevékenységeket folytató civil szervezetek rovására megy” – fogalmazott a találkozó Kerekes Károly parlamenti képviselő.

 

Kimaradt?