Az Európai Emberjogi Bírósághoz fordul Antal Árpád

Az Európai Emberjogi Bírósághoz készül fordulni Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere azt követően, hogy brassói táblabíróság elutasította a magyar nyelvű feliratokra vonatkozó fellebbezését, és kimondta, hogy a közfeliratok esetében előbb a román nyelvnek kell szerepelnie, és csak utána a magyarnak.antal

A bíróság arra kötelezi az önkormányzatot, hogy cserélje ki a közintézmények székhelyeire kihelyezett táblákat, az utcanévtáblákat, a háromnyelvű - magyar, román és angol - turisztikai útmutatókat. Az ítélet szerint az önkormányzatnak a parkolóautomaták használati utasítását, és a parkolócédulák szövegét is elsőként román nyelven kell megadnia.

Anta Árpád pénteken a Sepsi Rádióban elmondta, európai polgári kötelessége, hogy jelezze az illetékeseknek, Romániában nem tartják be azokat az európai törvényeket, amelyeket az EU-csatlakozáskor az ország parlamentje is ratifikált, nevezetesen a regionális chartát, amelynek értelmében a regionális nyelvek egyenrangúak az ország hivatalos nyelvével.

„Számomra elfogadhatatlan, hogy az anyanyelvem hivatalos nyelv az EU-ban, de szülőföldemen nem" – mondta Antal. Meglátása szerint az ítélet újabb bizonyíték arra, hogy a román igazságszolgáltatás nem tartja be az európai törvényeket. „Ezért fontos, hogy jövő évben, amikor módosítsák Románia alkotmányát ott legyünk a parlamentben és elérjük, hogy a magyar regionális nyelvként kerüljön be.

A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalt Codrin Munteanu Kovászna megyei prefektus perelte be feliratozási gyakorlata miatt. A prefektus további 18 pert indított a megyei és egyes helyi önkormányzatok ellen székely szimbólumok használata miatt és a magyar nyelv használatával kapcsolatos ügyekben.

Kimaradt?