Az Antena3 kínosra sikeredett helyszíni közvetítése percről percre

Siránkozás, dac, segítségkérés, erőfitogtatás, hűségnyilatkozatok, térdre borulás, fenyegetőzés, könnyűzene, nótaszó és még sok-sok minden belefért abba a „nézőkkel való találkozásnak” titulált tüntetésbe, amelyet a Dan Voiculescu-féle  Antena televíziók munkatársai tartottak Bukarestben. A demonstrációt azért szervezeték, mert az adóhatóság kilakoltatja a két csatornát az állam tulajdonába került épületből.

5 nap helyett – 555

Az két televízió, az Antena1 és az Antena3 munkatársai az ellen is tiltakoztak, hogy az adóhatóság csupán 5 napot hagyott az épület kiürítésére. Arról nem tettek említést, hogy az adóhatóság első értesítése után összesen – 555 nap telt el. Annak, aki nem látta a kínosra sikeredett „találkozót”, röviden összefoglaljuk a lényegét.

Az Antena 3 természetesen élő közvetítést adott a demonstrécióról, amely délután 3 órakor kezdődött el. A kamerakezelőknek gondjuk volt róla, hogy az ekkor összegyűlt néhány száz embert „nagy tömegként” mutassák be. A tévénéző megtudhatta azt is, hogy megérkezett a hírtelevízió két „sztárja”, Mircea Badea és Mihai Gâdea, utóbbi „nagyon megilletődött” volt.

Az adó munkatársai teli torokkal harsogták: „Az Antena-3 adó itt van!” „Eljött a visszaélések megbosszulásának ideje!” A párszáz fős tömeg maga sem maradt adós: „Szabadságot!” – harsogta. A munkatársak maguk is rádupláztak: „Most a szabadságról van szó!”

Mircea Badea felkérte a résztvevőket, tapsolják meg a helyszínre kivezényelt csendőröket, ugyanakkor ne válaszoljanak az esetleges provokációkra. Mihai Gâdea bejelentette a Dák Zászlóvivő (vagy Dák Szamuráj), Cezar Cătălin Avramuţa érkezését is.

A kamerák bemutatták a tüntetésre kihozott három-négy gyermeket – ez nyilván kevésnek bizonyult, de a színpadon lévők szerint a fiatal nemzedék azért nem látszott, mert az idősebbek háta mögött foglaltak helyet. A kamerák azonban nem mutatták meg a „fiatalabb nemzedéket”.

Aki büszke románságára – két reklám között:

15.40: Bejátszották az elmaradhatatlan reklámot, amely a Happy Channel névre átkeresztelt Euforia adót népszerűsíti. Ez követően a színpadon megjelent a CRBL (Compun Rime Bine Legate – Jól Csengő Rímeket Írok) néven ismert énekes, Eduard Mihai Andreianu, aki arról énekelt, hogy büszke rá, hogy román. Majd ismét Happy Channel reklám következett.

Andrea Berecleanu szerint a tömeg már 12 órakor összegyűlt a tüntetés színhelyén. A Hotnews hírügynökség szerint fél háromkor alig 300 ember volt a téren. Esni kezdett az eső. Mircea Badea feltette a költői kérdést a tömegnek: „Legyőzhet minket az eső?” A tömeg: „Neeeem!” Mihai Gâdea rádupláz:  „Gyönyörűen esik ma az eső!”

A kamerák fiatal arcokat keresnek – rá is találnak egy fiatal lányra, akit premier plánban mutatnak.

Egy fiatalembert „kirángatnak a tömegből” és a mikrofon elé állítják. A fiatalember elmondja, azért jött a tüntetésre, hogy a legnagyobb romániai sajtótröszt mellé álljon, most, amikor a tömeget a szeretet és az egység gondolata lelkesíti. Újabb költői kérdés: érzi-e a tömeg, hogy az Antenák szeretik őket? A tömeg: „Igeeeen!”

16.32: Megérkezett Silviu Prigoană üzletember többszöri hitvese, Adriana Bahmuţeanu, aki csak azért állt most színpadra, mert tudta, hogy igaz ügyért harcol. Az Antenások ez alkalommal üdvözölték mindazokat, akik fárasztó munkahét után érkeztek a tüntetésre, mert szeretik a szabadságot. A tömeg skandálja: „Sza-bad-ság!” A tévések lementek a tömeg közé, kezet fogtak a tüntetőkkel, és folyamatosan kérdezték: „Tudjátok-e mit jelent az, hogy szeretünk titeket?” Aztán visszatérnek a színpadra.

Térden állva a nézők előtt

Egy másik műsorvezető, Adrian Ursu ismét közvélemény-kutatást tartott a tömegben: „Száműzhetjük-e a túlkapásokat az országból?” A tömeg egyhangúan igennel szavazott. Ursu: „Visszatérhet-e még a hitvány kutya?” A tömeg ezúttal nemmel voksolt.

Dana Grecu mintegy vallásos hittel erősítgette, mennyire szereti a tévénézőket. „Az Antena senki előtt sem kényszerül térdre, de letérdel a tévénézők előtt!” Szavai nyomatékosításaként Dana Grecu letérdelt a tévénézők előtt. „Szeretem a tévénézőket!” – ismételte meg térden állva is.

Carmen Avram a „kettészakadt Románia másik oldalán állókhoz” – vagyis nem Antena-rajongókhoz” a – intézi szavait: „Nem tetszik nektek az Antena 3? Semmi gond. 1989-ben kivívtátok a jogát annak, hogy valami ne tetsszék nektek!” „Ha eltűnne az Antena 3 boldogabbak, gazdagabbak lennétek-e?” A tömeg: „Neeeem!” Carmen Avram sírva fakadt, majd bocsánatot kért. A tömeg azt zengte: „Le a maffiával!”

Öt óra múlt néhány perccel, amikor Mihai Gâdea bejelentette: az Antena 3 hatalmas leleplező anyagokat készített elő, ezért akarják most beszüntetni az adást. Felszólította az embreket, fogjanak kezet egymással, alkossanak élő láncot, amelynek láncszemeit nem a bilincsek kötik össze. Az emberek engedelmesen élőláncot alkotnak, amelynek láncszemeit nem a bilincsek kötik össze. „Szabadságot”! – üvöltötték. Gâdea elégedett a látvánnyal, és köszönetet mond a résztvevőknek.

Loghin, mint Madonna

Oana Stancu közölte, hogy az Antena3 szabad sajtó, mert nem fogad el pénzt a maffiától, „senkit nem csókol meg olyan helyen, ahova az illető esetleg csókot szeretne”. Hangja megremegett – szerinte a felindultságtól.

Mirela Vaida elénekelte a Simply the best zeneszámot, pusztán azért, mert az Atena 3 nézői maguk is „simply de best”. „Énekeljetek velem” – bízatta a tömeget, amely azonban nem énekel, csak ritmusra tapsolt. Mirela Vaida megköszönte.

Ezt követően Irina Loghin, Madonna nyomán, „hazafias dalt” – Ne sírjál, Románia – énekelt, hogy „a románok boldogok legyenek, könnyek és sóhajok nélkül éljenek”. A kamerák szerint a románok ettől sem boldogok, többen ugyanis sírva fakadtak. Mihai Gâdea biztosította az énekest, hogy őt is mindenki szereti, mire Loghin visszabókol a tömegnek, amelyet „lelki terápiának” nevezett. Irina Loghin elénekelte az Emeljük büszkén a magasba a trikolórt című dalt is.

Húsz perccel a „találkozó” vége előtt dal hangzott el a türelmes románról is. Néhányan hórázni kezdtek, egy tolószékes ember körül. Mihai Gâdea elmondta, az amerikai imareggeli alkalmával a románokért, az Antena 3 nézőiért imádkozott. Aztán Mircea Badea figyelmeztette a tömeget, hogy a távozásnál ne tolongjanak, őrizzék meg nyugalmukat.

Az oszló tömeget felváltotta a képernyőn az Antena3 adó jele, majd az Urinalnak, a húgyutak gyulladásgátló gyógyszerének a reklámja következett. 

Kapcsolódók

Kimaradt?