Kilakoltatják az Antena3-at, a hírtelevízió élő adásban tiltakozik

Az országos adóhatóság hétfőn felszólította az Antena3 hírtelevíziót, hogy öt munkanapon belül költöztesse el a stúdióját a jelenlegi székhelyéről, amelyet már másfél éve lefoglalt a román állam. A csatorna hatalmas patáliát csapott.

Élő adásban tiltakoztak és a sajtószabadság lábbal tiprására panaszkodtak hétfő este az Antena3 hírtelevízió munkatársai amiatt, hogy ultimátumot kaptak az országos adóhatóságtól (ANAF): öt napon belül el kell költöztetniük a stúdiót.

Az ANAF arra hivatkozik, hogy a Bukarest szélén lévő ingatlant korábban jogerős ítélettel lefoglalta a román állam 2014-ben. Akkor a legfelsőbb bíróság tíz év letöltendő börtönre ítélte Dan Voiculescut, az Antena3-at birtokló médiatröszt tulajdonosát. Az üzletember hatalmas kárt okozott korrupciós bűncselekményeivel a költségvetésnek, amelyet behajt rajta a román állam, ezért foglalták le a televízió székhelyéül szolgáló ingatlant.

Az Antena3 igazgatója, Mihai Gâdea szerint öt nap alatt lehetetlen elköltöztetni a stúdiót, ezért egyértelműen a televízió elhallgattatása a hatóságok célja. Az élő adásba betelefonált a szenétus elnöke, Călin Popescu Tăriceanu is, aki szerint az ANAF felső parancsra járt el, és a történtek bizonyítják, hogy „okkult erők vezetik Romániát”. 

FRISSÍTÉS: Az Országos Audiovizuális Tanács tagja, Valentin Jucan szerint az Antena3 félretájékoztatja a közvéleményt. "Amit most művelnek, az nyilvános zsarolás. 2014 augusztusa óta tudják, hogy költözniük kell. Abban reménykedtek, hogy védettséget élveznek" – írta a Facebook-oldalára.

Kapcsolódók

Kimaradt?