Cioloș az Antena3 kilakoltatásáról: nem volt szükség a kormány engedélyére

Az országos adóhatóságnak (ANAF) nem kell engedélyt kérnie a kormánytól egy kilakoltatás végrehajtásához – jelentette ki kedd este a miniszterelnök az Antena1 és az Antena3 televízió elleni eljárásról.

Dacian Cioloș elmondta, eleget tesz a szenátus kérésének, és szerdán részt vesz a felsőház ülésén, de nem szándékszik magyarázatot adni az ANAF által indított kilakoltatási akcióra. „Nincs miért magyarázatot adnom egy olyan intézmény intézkedéseire, amely a kormány alárendeltségébe tartozik ugyan, de nem kell a kormány engedélyét kérnie bizonyos döntéseihez” – idézte a kormányfőt az Agerpres.

Dacian Cioloș Brüsszelben az őt faggató újságíróknak elismerte, valóban nincs könnyű dolga a két televíziónak, ha öt nap alatt el kell költöztetnie a stúdióját. „Ám ezt nem én döntöttem el, és a törvényben sem én szabtam meg az ötnapos határidőt” – tette hozzá.

Mint írtuk, Călin Popescu Tăriceanu házelnök kedden a szenátusban megszavaztatta, hogy szerdán a parlamentbe citálják a miniszterelnököt számot adni az Intact médiatröszt kilátásba helyezett kilakoltatásáról.

Az ANAF hétfőn szólította fel a médiatröszthöz tartozó tévétársaságokat, hogy öt napon belül ürítsék ki székházukat, amely a cég alapítója, Dan Voiculescu ellen hozott jogerős ítélet alapján 2014-ben az állam tulajdonába került. Voiculescut 10 éves börtönbüntetésre ítélték korrupcióért, a bíróság által megítélt 60 millió eurós vagyonelkobzásnak azonban mindeddig nem sikerült érvényt szerezni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?