Antena3-ügy: nagyon sokan csalódtak Klaus Johannisban

Gyors ütemben olvadni kezdett Klaus Johannis népszerűsége a Facebookon, miután szerdán védelmébe vette az adóhatóság által kilakoltatással fenyegetett Antena3 hírtelevíziót. Az államfő néhány óra alatt 6200 követőjét veszítette el a közösségi oldalon.

Az államfő egy bukaresti rendezvényen úgy fogalmazott: nem szabad a sajtószabadságot „banális adminisztratív okokra hivatkozva” korlátozni. Kijelentéséért nagyon sok bírálat érte internetes fórumokon amiatt, hogy Klaus Johannis „banális intézkedésnek” tekint egy jogerős bírósági ítélet végrehajtását.

Ismert, hogy az országos adóhatóság (ANAF) egy 2014-es jogerős bírósági ítéletnek akar érvényt szerezni az Antena3 kilakoltatásával, ugyanis a televízió székhelyéül szolgáló ingatlan másfél éve az állam tulajdonába került. A televízió így bármikor számíthatott a kilakoltatási felszólításra, mégis felháborodottan vette tudomásul az ANAF döntését.

A facebrands.ro portál mérései szerint kijelentései után azonnal olvadni kezdett Klaus Johannis lájkjainak a száma a Facebookon. Az államfő oldalára rengeteg bíráló bejegyzés is érkezett.  „Szégyellje magát! Azonnal visszavonom a like-omat, bárcsak a szavazatomat is visszavonhatnám, amiért tolvajokkal és hazugokkal szövetkezett” – írta az egyik kommentelő.

Az államfőnek politikusok is nekimentek a kijelentése miatt. A Népi Mozgalom (PM) elnöke, Traian Băsescu szerint Klaus Johannis súlyos csapást mért a román igazságszolgáltatásra. Szerinte kijelentésével az államfő azt sugallta a polgároknak, hogy a jogerős bírósági ítéleteket nem kötelező végrehajtani.

Mint ismert, az Antena3-elleni kilakoltatási akció szerdán a szenátusban is téma volt, a plénum elé citálták az ügyben a miniszterelnököt is. Dacian Cioloș beszédében rámutatott: figyelmeztette az adóhatóságot, hogy a polgárok szolgálatában áll, nem szabad megfélemlítő módon, elnyomó szervként viselkednie. Hangsúlyozta, hogy kormánya határozottan kiáll a szólásszabadság védelmében, ugyanakkor leszögezte: az ötnapos határidőt nem az ANAF találta ki, azt a polgári perrendtartás írja elő, a törvényeket pedig mindenkinek tiszteletbe kell tartani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?