A megélhetés a legnagyobb gond Háromszéken

A háromszékiek többsége szerint az elmúlt három évben fejlődött a településük, a legnagyobb gondok között a munkahelyek hiányát, az egészségügyi szolgáltatások rossz minőségét, az alacsony fizetéseket és nyugdíjakat, valamint az utak és hidak állapotát említették, derült ki az RMDSZ által tavaly év végén, több mint tízezer polgár megkérdezésével lebonyolított konzultáció eredményéből.

Eszerint a megkérdezett polgárok körében az RMDSZ pozitív megítélése 50 százalék körül mozog, és a szövetségtől várják el a problémáik orvoslását, amelyek között a megélhetéshez kötődő problémák prioritást élveznek és háttérbe szorul az etnikai jellegű ügyek megoldása. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester elmondta, hogy a konzultáció célja az volt, hogy felmérjék: milyen a helyi önkormányzatok megítélése, így az RMDSZ-é is, amely Kovászna megyében a legtöbb polgármestert és önkormányzati képviselőt adja.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró arra is rámutatott, hogy a lakosság által felsorolt legtöbb probléma olyan jellegű, amelynek orvoslására a helyi hatóságoknak nem sok lehetőségük van. Ugyanakkor hasznos a felmérés, hiszen kiderül belőle, hogy 2008-hoz képest miként változtak a háromszéki emberek elvárásai.

Antal Árpád szerint Háromszéken nem a munkanélküliség, hanem az alacsony bérek jelentik a problémát. Szerinte árnyalja a kérdést, hogy egy lejnek nem ugyanannyi az értéke Bukarestben, mint Árkoson, vagy pedig Brassóban vagy Gyimesközéplokon, hiszen egy nagyvárosban legalább kétezer lej kell a megélhetéshez, míg Gyimesben 500 lejből is meg lehet élni.

A sepsiszentgyörgyi polgármester reméli: amint beindul a szépmezői ipari park és betelepedik oda 10-12 cég, verseny lesz az alkalmazottakért és megemelkednek a fizetések. A polgármester szerint van néhány vállalkozó, akik abban érdekeltek, hogy alacsonyan tartsák a béreket, ők ellenzik az ipari park megnyitását. Antal Árpád szerint eddig négy cég jelezte, hogy megtelepedne Szépmezőn. A sepsiszentgyörgyi elöljáró hozzátette, Kovászna megye az elmúlt nyolc évben 15 helyet javított a munkanélküliségi mutatóján, most az átlagbéreken kellene javítani. 

Kimaradt?