A közösségépítés évére készülnek Háromszéken

A közösségépítés éve lesz az idei esztendő Háromszéken, miután tavaly az infrastruktúrafejlesztésre fektették a hangsúlyt – nyilatkozta Tamás Sándor háromszéki tanácselnök azon az ülésen, amelyen elfogadták a Kovászna megyei tanács 197 millió lejes költségvetését.

A költségvetés kialakításánál az utak és hidak építése és a kórház felújítása mellett kiemelten kezelik a háromszéki emberek képzését, vagyis a felnőtt oktatásra és a továbbképzésre helyeznek nagy hangsúlyt, fogalmazott a tanácselnök, aki szerint tavaly a megyei önkormányzat és a hozzá tartozó intézmények 2150 személyt részesítettek képzésben és próbáltak kenyérkereseti lehetőséget biztosítani számukra.

A Kovászna megyei önkormányzathoz tartozó intézményeknél sokszínű a képzés-kínálat: méhész- és sajtkészítő tanfolyamot indítottnak, de van kulturális rendezvényszervező képzés, szakács, szabás-varrás, fazekas képzés és bútorfestés, hegyvidéki mezőgazdász és biogazdálkodás képzés, agroturizmus, lovastréner-tanfolyam, szociális gondozással és egészségüggyel kapcsolatos tanfolyamok. „Szükség van ezekre, hiszen úttal, aszfalttal és betonnal még nem lehet közösséget építeni. Közösséget képzett, önálló keresettel rendelkező emberekkel lehet építeni” - hangsúlyozta a háromszéki önkormányzat elnöke.

Az idei 44 millió eurónak megfelelő költségvetésből egyforma arányban költenek intézmények működésére és fejlesztésre. A működésre szánt összeg felét a szociális védőháló erősítésére fordítják, mondta Tamás Sándor, aki szerint Háromszéken 1340 állami intézményekben nevelkedő gyerekről gondoskodnak, de a több mint száz férőhelyes idősek otthonát is finanszíroznak, illetve az év folyamán kétszer írnak ki szociális pályázatot, mivel a román kormány megnyirbálta az erre fordított pénzt, ezáltal nehéz helyzetbe hozva az otthoni idős- és beteggondozást ellátó civil szervezeteket. A szociális pályázati alapot idén megnövelték, így négyszáz ezer lejjel járulnak hozza az alaphoz, amit tovább fognak bővíteni az év folyamán, hogy a kormány által nehéz helyzetbe hozott Diakónia és a Caritas otthoni betegápolási programjait megmentsék.

Tamás Sándor a tanácsülésen kifejtette: megnövekedtek az önkormányzat bérköltségei, miután tavaly két alkalommal 12 majd 10 százalékos fizetésemelés történt. Erre az intézkedésre szükség volt, hiszen a törvényhozók is belátták, hogy nem lehet „csapnivaló fizetésekkel” a közigazgatásban tartani az alkalmazottakat.

A háromszéki önkormányzat elnöke szerint a tavalyi esztendő a gyarapodás éve volt Háromszéken, az év elején kitűzött merész célokat 90 százalékban teljesítették, így 36 millió lejt költöttek a megyei utak korszerűsítésére, amelyből 102 kilométernyi utat aszfaltoztak. Idén utak korszerűsítésére 41 millió lejt különítettek el, ami hatszor nagyobb mint a többéves átlag. Idén többek között a Sepsiszentgyörgy- Illyefalva- Brassó megye határa közti 8,5 kilométeres forgalmas, de rossz állapotban levő utat, valamint az új lécfalvi hulladékkezelő központhoz vezető 5,9 kilométeres szakaszt korszerűsítik. Emellett idén 11 millió lejt fordítanak a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf megyei sürgősségi kórház felújítására, illetve 6 millió lejt szánnak a kommandói ifjúsági tábor építésére, és átadják a felújított nagyajtai hidat is. A Kovászna megyei tűzoltóság baróti munkapontjára tervezett garázs felépítését is finanszírozzák.

Tamás Sándor szerint 2016-ban is folytatják a már korábban elindított programokat, így pályázatokat írnak ki az egyházak, vidéki kultúrotthonok, orvosi rendelők, iskolák felújítására, de folytatják a székely identitáserősítő programokat, a tej-kifli, valamint az iskolatáska programot, illetve az ifjúsági és sport programokat is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?