A legkisebbeknek kedvezett a háromszéki költségvetés kiegyensúlyozás

A háromszéki önkormányzat szolidaritási alapon egyensúlyozta ki a települések költségvetését, így a legkisebb község is minimum 200 ezer lejből gazdálkodhat. Az áfából és személyi jövedelemadóból a megyéknek visszaosztott összegek 80 százalékát a megyei pénzügy osztja szét a településeknek, a fennmaradó 20 százalék szétosztásáról pedig a megyei önkormányzat dönt.

Ezzel visszatértek a korábbi rendszerhez, miután tavaly a megyei tanácsokat kihagyták a pénzek szétosztásából. Tamás Sándor háromszéki tanácselnök szerint beigazolódott, hogy hibás volt a tavalyi rendszer, mivel a megyei önkormányzat kiegyensúlyozhatja a problémákat.

Rámutatott: a háromszéki Esztelneknek a pénzügy mindössze 80 ezer lejt biztosít, de ennyi pénzből elképzelhetetlen egy önkormányzat normális működése. A megyei tanács rendelkezésére álló mintegy 8 millió lejt szolidaritási alapon osztották szét, így a legkisebb község is legalább 200 ezer lejt kap idén. Emellett Kézdialmás és Illyefalva további 50 ezer lejnyi célirányos támogatást kapott az Európai Uniós pályázatának finanszírozására.

A Kovászna megyei városok közül Barót és Bodzaforduló kapott egyenként 150 ezer lejt költségvetése kiegyensúlyozására, míg Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Kovászna viszonylag nagy összeget, 500 ezer és 700 ezer lejt kapott a megyei önkormányzattól. Tamás Sándor leszögezte a költségvetés kiegyensúlyozásra szánt pénzt a polgármesterekkel való tárgyalások következtében azokkal egyetértésben osztották el.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?