Háromszéken erősödik a közösségi szellem

Egyre többen kapcsolódnak be a közösségi programokba, véli a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA), amely szerint tavaly az adománygyűjtő akciókon keresztül 265 000 lejt gyűjtöttek.

Az összeg jelentős részét közösségi célokra fordították vissza programtámogatásokon és köztéri befektetéseken keresztül. Az alapítvány bevételi forrásainak 62 százaléka a kedvezményes vásárlásra feljogosító „közösségi kártyák” használatából származott. A kártya program fő partnere a Bertis cég, ezenkívül még további nyolc helyi cég és partner vesz részt a programban.

A Háromszéki Közösségi Alapítvány tavaly 34 000 lej értékben támogatta a helyismereti kirándulásokat iskolai csoportok számára, 16 000 lejt fordított ösztöndíjakra tehetséges diákoknak, 14 000 lej értékben pedig őshonos gyümölcsfa csemetéket osztott szét 12 háromszéki településen, 41 000 lejjel támogatta a civil szervezetek programjait, 7 000 lejt ifjúsági célokra fordított és 17 000 lej értékben játszóteret hozott létre Kézdivásárhelyen és közösségi teret Kovásznán.

A HKA tavaly további 13 000 lej értékben biztosított egyedi támogatásokat, így finanszíroztak könyvkiadást, kutatási expedíción való részvételt, versenyeket és sportnapokat, de 25 000 lejes alapot is létrehoztak a Székelyföldi tehetséges gyermekek és fiatalok támogatására. A köröspataki csemetekert létrehozására 42 700 lejt fordítottak és 7 547 lej értékben fejlesztették a közösségi kártya mobil applikációs változatát. A HKA közösségi programok szervezésére 34 000 lejt használt fel, derült ki az alapítvány évértékelőjéből. 

Az alapítvány vezetői úgy értékelték, hogy az elmúlt esztendőben Háromszéken érezhetően megnőtt a közösségi programok résztvevőinek száma, hiszen közvetlen 27 544 személyt mozgósítottak, amiből 22 000-en közösségi kártya felhasználók. Emellett 914-en kerékpároztak jó közösségi célokért, és közel kétszázan kínáltak fel egyéni támogatást a Civil liciten és a Közösségi Bálon. A csemetekert akciókon illetve HKA által szervezett felújítási munkálatokban 2613-an vettek részt, és 100 önkéntes tevékenykedett a kampányokban.

A Háromszéki Közösségi Alapítványt helyi vállalkozók és civil szervezeti vezetők hozták létre magánpénzekből, azzal a céllal, hogy fejlesszék a helyi közösséget. A HKA öt éve tevékenykedik Kovászna megyében, és meglátásuk szerint ezidő alatt jó talajra talált a kezdeményezés, erősödik a közösségi szellem, ami az egymásra figyelésről, egymás iránti bizalomról és cselekvőkészségről szól. 

A HKA idén is folytatja a közösségi kártya program fejlesztését, az őshonos csemeték visszaültetését, a helyi közösségek kezdeményezéseinek támogatását és a tehetséges gyermekek és fiatalok felkarolását. Idén az alapítvány 10 programot tervez, köztük három adománygyűjtő, valamint két tudatosító kampányt indítanak, de Sepsiszentgyörgyön szeretnének létrehozni egy köztéri játszóteret és kosárlabda paneleket állítanak fel lakónegyedekben.

Kimaradt?