Félezer hagyományos népi mester Háromszéken

A vártnál több, közel ötszáz hagyományos népi mesterséget űző szakembert azonosítottak Háromszéken. Egy, a Kovászna megyei Művelődési Központ által elindított projekt segítségével digitális adatbázis készült a hagyományos népi mesterségekről. Ezáltal szeretnék feléleszteni, népszerűsíteni és a turisztikai programkínálatba beilleszteni a székelyföldi népi mesterségeket.

A Művelődési Központ igazgatója, Imreh-Marton István szerint eredeti célkitűzésük az volt, hogy az adatbázis 250 mester és néhány műhely adatlapjait tartalmazza, de ennek szinte dupláját azonosították Háromszéken. A Művelődési Központ tudomása szerint Kovászna megyében 36 típusú hagyományos mesterséget gyakorolnak.

A projekt keretében tíz dokumentumfilm is készült molnárokkal, méhészekkel, pékekkel, mézeskalácsosokkal, pálinkafőzőkkel, kovácsokkal, zsindelykészítőkkel, fafaragókkal, kosárfonókkal, seprűkötőkkel és pásztorokkal. A filmekkel leginkább a fiatalokat szeretnék megfogni, ezért az alkotásokat Kovászna megye iskoláiban szeretnék levetíteni egy-egy néprajzos szakember jelenlétében, aki a vetítést követően a felmerülő kérdésekre válaszol.

Szakemberek segítségével márciusig elkészítik a marketingstratégiát, turisztikai csomagokat állítanak össze, hogy a turisták találkozhatnak a népi mesterekkel, megcsodálhatják és akár meg is vásárolhatják a hagyományos népi mesterségek termékeit.

Imreh-Marton István elmondta, a Kovászna megyei Művelődési Központ és a háromszéki önkormányzat 301.792 lejt nyert a 13 hónapos projekt megvalósítására, amit a művelődési minisztériumon keresztül Izland, Liechtenstein és Norvégia pályázati alapjából finanszíroznak.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?