Csak pénzért lehetne bejutni a marosvásárhelyi várba

Legutóbbi ülésén a marosvásárhelyi városi tanács elvi döntést hozott arról, hogy fizetőssé teszi a vár látogatását. Az elképzelés szerint a kiskorúakkal 1 lejt, a felnőttekkel 4 lejt fizettetne a városháza. Csakhogy ez több problémát is felvet.

Soós Zoltán, az RMDSZ-frakció vezetője és a Maros megyei múzeum igazgatója elmondta, az intézkedés azt jelentené, hogy a várban lévő református templom istentiszteleteinek résztvevőivel is belépti díjat kell fizettetni, illetve a múzeumi kiállítások látogatóinak két díjat is kellene fizetniük, ami elfogadhatatlan.

A kivitelezési terv elkészítése, a beléptető rendszer beszerzése a polgármesteri hivatal szakigazgatóságának lesz a feladata. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy mikortól vezetik be a rendszert.

Ötvös József, a vártemplom lelkésze érdeklődésünkre elmondta, tud arról, hogy európai uniós pályázat révén köteles a városháza a belépti díj bevezetésére, szerinte azonban az önkormányzat nem gondolt a várba rendszeresen feljáró református hívekre. „Mi is várjuk a fejleményeket, kíváncsiak vagyunk, mit dönt a testület” – mondta Ötvös József.

Ismert, hogy a budai vár vagy akár a segesvári vár látogatóitól is csak akkor kér belépti díjat az önkormányzat, ha valamilyen rendezvényt szerveznek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?