Új úthálózat és jurtaszerű mofetták várják a turistákat Hargitafürdőn

Látványosan feljavították Csíkszereda saját büdzséjéből-, és európai alapokból lehívott támogatás révén Hargitafürdőt. A napokban lezárult „Hargitafürdő turisztikai övezet megközelíthetőségének javítása és területrendezése” című pályázat összértéke több mint 15 millió lej.

Újjászületett Hargitafürdő. A Csíkszeredához tartozó fürdőtelep központjában található mofetta a XX. század közepén épült, és meglehetősen leromlott állapotban volt még idén nyáron – de a létesítményt elbontották, majd a kéngázas gödrök fölé két teljesen új, jurtaszerű, faszerkezetes építményt húztak.

A mofettákat összekötő épületrész alagsorában kapott helyet a hőközpont, a raktár és a karbantartó műhely, a földszinten pedig a fogadóhelyiség, az öltözők, mellékhelyiségek, az orvosi szoba és egy kisebb tornaterem. A tetőtérben négy vendégszobát alakítottak ki. Az 1,75 millió lej értékű munkálatok eredményeként egy modern balneo-terápiás létesítmény várja a gyógyulni vágyókat. A kezelőbázis óránként 30-40, naponta 320 személy befogadására alkalmas. A mofetták felújítása 100%-ban önrészből valósította meg a város.

Földbe kerültek a villanyvezetékek is

Lezárult a múlt héten Csíkszereda azon több mint 15 633 771 lej értékű pályázata, mely révén korszerű infrastruktúrával is rendelkezik immár a Hargitafürdő, így a városvezetés reméli, hogy növekedni fog a településre érkező turisták száma. Emellett ugyanakkor célkitűzés volt az is, hogy a felújítások új befektetőket vonzzanak a térségbe, új munkahelyeket teremtve az üdülőtelepen. A munkálatokkal javult a fürdő megközelíthetősége, megújult az úthálózat és a közvilágítás, parkolókat alakítottak ki, turistaösvényeket is kijelöltek és kihelyeztek információs táblákat.

Minden utat felújítottak alapoktól, aszfaltoztak, illetve köveztek, és ötezer négyzetméternyi parkolót is építettek személygépkocsiknak és autóbuszoknak egyaránt. A pályázat részeként kitisztították és megerősítették a település déli részén található időszakos patakmedret, amely esőzések idején begyűjti az esővizet. Hat kilométer hosszan újították fel a közvilágítási rendszert: földbe helyezték a kábeleket, takarékégőkkel látták el a lámpaoszlopokat.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?