Öt ok, amiért érdemes lesz Borszéken nyaralni

Noha csak július 15-től számítja „hivatalosan megnyitottnak” az idei nyári turistaszezont Borszékfürdő, van legalább öt ok, amiért már ettől a hétvégétől érdemes az ásványvizeiről és sípályáiról is ismert Hargita megyei településen nyaralni. Mutatjuk, hogy melyek ezek.

Borszékfürdő az a nagyhírű-, és nagy fejlesztési ugrás előtt levő üdülőtelep, ahol a legegyszerűbb módszerekkel igyekeznek turistákat vonzani a nyári időszakra is.

Hogy ha a polgármestertől megtudott adatok szerint a 2014 december közepétől számolt téli szezonban legalább 30 ezer turista fordult meg Hargita megye legészakibb csücskének modern sípályáin – és ezt a mágneses beléptetős kapuk/napijegyek statisztikáival saccolják –, akkor a nyári forgalomhoz is van egy helyi recept, amit, ha nem is lehet vonattal megközelíteni Borszéket, érdemes lehet szem előtt tartani.

Vegyük sorra ezeket.

1. Ingyenes, szabadtéri programok

Borszéken harmadik éve találta ki a városvezetés, hogy összefog a civilekkel a turistákért. Számba vették a hagyományos rendezvényeiket, beosztották ezeket a hétvégékre, és  az önkéntes felelősök odaálltak, hogy a településre eredetileg „csak benéző” turistát szombatra és vasárnapra is marasztalják. Többek között azzal, hogy szabadtéri, ingyenes koncerteket ígértek nekik.

Most szombaton például a Szatmárnémetiben nagydíjas Koszika és a HotShots Borszéken, a díszbejárat melletti fedett parkolóban kialakított, állandó koncertsátorban koncertezik 21 órától. Előtte a Médiabefutós helyi DNS zenekar is saját dalokkal melegít. Szombaton a helyi Szilvás zenekar és a gyergyószárhegyi Dreamland zenél.  A részletes program Borszék turisztikai honlapján elérhető. És ez így megy, egész nyáron. Minden hétvégén van valami. A legnagyobb forgalmat vonzó Borszéki Napokon (augusztus 7-9.) három neves együttes is fellép: Kormorán, Pokolgép, és Vunk.

Összegezve: Borszéken minden hétvége ünnep. Turistaünnepek.

2. Nosztalgia időutazás.

Ez a borszéki közösség önmagának is meglepetést hozó sikerünnepe: harmadik éve időutazható az üdülő, és,amikor elkezdték, csak egy játék volt. Picit olyan játék, mint amikor a saját hajánál fogva húzta ki magát a bajból a hős, vagyis: játék a túlélésért. A siker kulcsa pedig az volt, ami még mindig, immár az egész programsorozat kulcsa is: a borszéki fiatalok, az a generáció, akik a szűkös jelenlegi munkalehetőség ellenére Borszéken akarnak maradni, családot alapítani. Idén az időutazás július 18-19-re esik.

3. Tündérkert – egy valós helyszín Borszéken

Olyan helyeket terveznének a turisztikai marketingesek, amelyeket a természet tervezett Borszékre: a Tündérkert nevű helyen, a Kerekszék természetvédelmi zónában minden van: egy kész kalandpark; fürdő: a Tündérek feredője; barlangok: Jégbarlang, Medve-barlang; mofetta; a „székely viagrának” becézett Pierre Curie radioaktív borvízforrás; azok az elhagyott kőfejtők, ahonnan a Kárpátok Géniusza a hatalmas bukaresti parlamentet burkoltatta. És, ahol, nemrégtől, a Nurify Basuki nevű képzőművész hölgy csodálatos „Hajfonatok” művét tárolja. Fokozzuk?

4. Bicikliutak, turistaösvények

Borszéken „titkos” ösvények nyílnak a látogatóknak. Ilyen a hat hegyi bicikliút, amivel nem lehet betelni, gyerekestül,  családostul végig lehet rajtuk karikázni. És vannak a turistaösvények, amelyeket az egyik neves, román nyelvű turisztikai blog egyszerűen „Romániai legszebben karbantartott turisztikai ösvényei”-nek kiáltott ki.

Nem mellékesen: gyönyörű panorámákra nyílik kilátás közben. A Napfürdő-kilátót pedig a város nem csak „kitalálta”: korabeli képeslapok nyomán újraépítette a semmiből.

5. Brand, és kész

Ha a Borsec országos brandre gondolunk: hát az mind itt ered. Tizenegy forrás kóstolható szabadon, csak a város területén, ingyen. Mindegyik gyógyhatású. És ha lenne mondjuk melegített ásványvizes medence is? Van. Az Ó-sáros fürdő ugyanúgy képeslapról épült fel, ugyanúgy a semmiből. Persze, belül modern felszereléssel, szaunával, gyógymasszázzsal. Udvarán kültéri „strand”-medencével.

És vannak ezek a hatalmas, szelíd parkok – Borszék balneoklimatikus üdülőhely lévén a századfordulón is „királyok üdülőhelye” volt. Noha a privatizált villák jelenlegi tulajdonosai közül sokan visszaélnek azzal, hogy a jelenlegi törvénykezés esetlensége miatt még nem lehet őket drasztikusan megszorítani, amiért elhanyagolva, romállapotba hagyják villáikat – van pár különleges, csinos, facsipkés villakülönlegesség itt az egykori 72 villából.

Ha ehhez még hozzátesszük, hogy a fürdőváros két EU-s pályázaton annyi támogatást nyert, amiből őszig 100 százalékban felújítja az utakat, akkor a vonzó okokat lassan ki is pipálhatjuk.

Cukrászda, az nincs

Ehhez még csak azt tehetjük hozzá: a szolgáltatások árai nagyon-nagyon alacsonyak. Hihetetlen, de már 20-30 lejért per fő szállást lehet találni egy éjszakára. Nem mondjuk, hogy hiányosságok nincsenek (például nincsen cukrászda Borszéken), de ha a panziókban kürtőskalácsot sütni is tanítanak, mint ahogy sokhelyütt így is van, akkor valahogy ki lehet ezt bírni – mígnem egy élelmes vállalkozó odavisz egy cukrászdát is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?