Lenyomhatja a Coca-Colát egy székelyföldi márka

Több Borszék ásványvizet ittunk tavaly, mint Fantát és Pepsit együttvéve. A legnépszerűbb hazai borvíz eladásai alig 10 százalékkal maradtak el a Coca-Coláé mögött. A Borsszék palackozójának, a Romaquának máris több alkalmazottja van, mint az amerikai cégóriásnak.

A korábbi évekhez hasonlóan a Coca-Cola volt tavaly is a legnépszerűbb üdítőital Romániában. A Canadean piackutató cég adatai szerint 2014-ben az amerikai mamutvállalat 315 millió litert értékesített a kiskereskedelmi forgalomban a legnépszerűbb termékéből. Kevéssel lemaradva a Coca-Cola mögött egy erdélyi termék, a Székelyföldön palackozott Borszék (Borsec) ásványvíz volt a második legkeresettebb márka. A Romaqua Group termékéből 283 millió liter kelt el.

Az üdítőitalok és ásványvizek piaci szegmensében a harmadik legnépszerűbb márka tavaly a Coca-Cola HBC portfóliójába tartozó Fanta volt, melyből 158 millió litert adtak el. A negyedik leginkább fogyasztott márka is egy Coca-Cola termék lett, az Izvorul Alb szénsavmentes ásványvíz, 130 millió literrel.

A Pepsi csak az ötödik helyen szerénykedik a rangsorban, 121 millió literrel, megelőzve a Bucovina ásványvizet. A hetedik és nyolcadik helyen szintén erdélyi márkák állnak a Hargita Gyöngye ásványvíz és a Bihar megyében palackozott Frutti Fresh üdítő, előbbi eladásai 103 millió, utóbbié 97 millió litert tettek ki.     

Szakértők szerint megtörténhet, hogy belátható időn belül a világ legnépszerűbb üdítőitala Romániában elveszíti piacvezető pozícióját. „Nincs semmi garancia arra, hogy a Coca-Cola örök időkre piacvezető lesz, s bármely piacon megtörténhet, hogy egy helyi márka megelőz egy nemzetközit. A gyakorlatban ugyanakkor nehéz megtalálni a helyi márka sikerének receptjét, illetve az ahhoz szükséges erőforrásokat, s természetesen a helycseréhez idő kell” – nyilatkozta Adriana Liuţe, a Storience márkásítási ügynökség vezetője.  

Egy területen már megelőzték a Coca-Colát

Már csak azért is megtörténhet, hogy a székely brand egy szép napon maga mögé utasítja a Coca-Cola HBC-t, mert gyártója, a Octavian Creţu és Pálfi Miklós üzletemberek tulajdonában levő vállalat egy területen már megelőzte multinacionális vetélytársát. Az üdítő- és szeszes italgyártók között a Romaqua a legnagyobb hazai munkáltató, megelőzve olyan óriáscégeket, mint a Coca-Cola, a Pepsico, a Heineken és a Tuborg.

A Pénzügyminisztérium és a cégbíróság adatai szerint a tavaly a Romaqua 1.967 embert foglalkoztatott, valamivel többet, mint a gazdasági válság kirobbanásakor. A cég termékskálája folyamatosan bővül, jelenleg sört, energiaitalt és szénsavmentes üdítőt is gyártanak. A Romaqua tavalyi forgalma 588 millió lej volt, nagyobb mint a Pepsicoé. Ezzel szemben a Coca-Cola a romániai gazdasági boom időszakához képest jelentősen összement, több gyárát bezárta, alkalmazottainak számát pedig mintegy ezerrel csökkentette, valamivel több mint 1.600 főre.

Éves szinten Romániában kb. 2 milliárd dollár értékben adnak el üdítőket és ásványvizet. A piacvezető hosszú évek óta a Coca-Cola.

 

 

Kimaradt?