A keresztények és a muszlimok Ferenc pápa szerint testvérek

Ferenc pápa fokozott biztonsági óvintézkedések közepette ellátogatott hétfőn a vallásközi konfliktus sújtotta Közép-afrikai Köztársaság fővárosának központi mecsetébe, ahol a gyűlölet és az erőszak elutasítására szólította fel a keresztényeket és a muszlimokat.

A keresztények és a muszlimok "testvérek", és a békéért kell síkraszállniuk - mondta a katolikus egyházfő hatnapos afrikai körútjának befejező és egyben legveszélyesebb állomásán, Banguiban, a Koudoukou mecsetben. Aki azt mondja, hogy hisz Istenben, annak a béke emberének kell lennie - hangsúlyozta Ferenc pápa. 

A két éve kirobbant közép-afrikai vallásközi harcok egyik fő helyszínén, a főváros PK5 nevű negyedében épült mecsetben a pápa arra emlékeztetett, hogy a keresztények és a muszlimok sokáig békében éltek együtt Banguiban. Az erőszak miatt a főváros 122 ezer fős muszlim közösségének nagy része elmenekült, és mára mindössze 15 ezren maradtak, többségük a PK5 kerületben. A negyedet két hónappal ezelőtt elvágták a külvilágtól a keresztény milíciák, amelyek nem engedik a muszlimoknak a kerület elhagyását.

"Mondjunk közösen nemet a gyűlöletre, a bosszúra, az erőszakra, különösen arra, amelyet egy vallás vagy Isten nevében követnek el. Isten a béke, a szalám" - mondta Ferenc pápa a béke arab nevét is használva. A mecset imámja, Tidiani Moussa Naibi is a vallási csoportok békés együttélését kérte.

A közel 5 millió lakosú Közép-afrikai Köztársaságot 2013 eleje óta sújtja vallásközi konfliktus, amelyben muszlim lázadók és keresztény milíciák állnak egymással szemben. A harcokban már több ezren vesztették életüket, és minden ötödik lakó hátrahagyta otthonát az erőszak miatt. A két tábor súlyos erőszakcselekmények elkövetésével vádolja egymást.

Ferenc pápa a mecsetlátogatás után a közép-afrikai függetlenség atyjaként tisztelt, katolikus Barthélémy Bogandáról elnevezett, 30 ezer férőhelyes, zsúfolásig megtelt bangui stadionban celebrált misét, hatnapos afrikai körútja záróeseményeként. Ezen arra kérte a közép-afrikaiakat, hogy kölcsönösen bocsássanak meg egymásnak, és tegyenek közösen a békéért. A katolikus egyházfő megismételte látogatásának központi üzenetét is, vagyis hogy az ember "folytasson párbeszédet azzal, aki más". Mint mondta, szükség van arra, hogy "elkötelezzük magunkat egy olyan igazságosabb és testvéribb társadalom építése mellett, amelyben senki nem érzi magát elhagyatottnak".

Ferenc pápa különgépe helyi idő szerint délután fél egy körül szállt fel a bangui nemzetközi repülőtérről, ahol egy rövid ünnepség keretében köszöntek el tőle vallási és kormányzati tisztségviselők. A 78 éves pápa első hivatalos afrikai körútja keretében Kenyát és Ugandát is felkereste.

Kapcsolódók

Kimaradt?