Nem csitul a tüntetéshullám, hétvégén is demonstrációk lesznek

Újabb tüntetéseket hirdettek meg a Facebookon péntek estére országszerte: Bukarestben 17 ezren jelezték eddig, ismét kimennek az Egyetem térre, Kolozsváron ötezren jelölték be, hogy a Főtéren lesznek. Nagyváradon szintén toboroznak, akárcsak Marosvásárhelyen

Csütörtök este harmadik napja vonultak utcára több ezren az ország különböző városaiban, hogy a bukaresti tűzvészben elhunyt áldozatokkal szolidarizálva a korrupció, a visszaélések ellen tiltakozzanak. A legtöbben ismét Bukarestben demonstráltak, de olyan városokban is többé-kevésbé szép számban utcára vonultak, mint Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Nagyszeben, Temesvár, vagy Focșani, Konstanca, Târgu Jiu, Iați, Galați.

A csütörtöki tüntetésen konkrét követelések is megfogalmazódtak: a bruttó nemzeti össztermék hat százalékát kapja a tanügy, tegyék átláthatóvá, mire költi el a közpénzeket, mondjon le a nép ügyvédje, Victor Ciorbea, valamint Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke. 

Bukarestben egy ember rosszul lett

Bukarestben a szerdai 35 ezres és a keddi 25 ezres tömeg után csütörtökön több mint 12 ezren vonultak ki az Egyetem térre. A tüntetők lezárták a Magheru sugárutat, a csendőrségnek végül sikerült felszabadítania az autós forgalom számára.

Nemcsak egy nevet változtatunk meg, hanem egy egész rendszert, PNL, PSD ugyanaz a nyomorúság, Ne űzzétek el a fiatalokat az országból, Le a csúszópénzzel, Adózzon az ortodox egyház - skandálták a fővárosban sok más mellett. Többen elmondták, nem szeretnének előrehozott választásokat, hogy legyen idő új pártok létrehozására, hiszen a jelenlegiek nem tudnak megújulni.

Miközben szerdán több mint hetvenezren tüntettek országszerte a korrupció ellen, a Brassó megyei Bran település polgármesterét csúszópénz elfogadásával érték tetten. Gheorghe Hermenean ötezer eurót fogadott el egy közbeszerzésért. A polgármester egy olyan cégtől kapott pénzt, amelyet azzal bíztak volna meg, díszítse fel a várost a téli ünnepekre. Gheorghe Hermeneant a brassói ügyészek érték tetten.

Bukarestben egy tüntetőhöz mentőautót kellett hívni. A rosszul lett tiltakozót helyben ellátták, és nem látták szükségesnek, hogy kórházba szállítsák. A tüntetés éjszaka 11 után is tartott.

Nagyszebenben váratlanul reagáltak a pópák felkérésére

Kolozsváron körülbelül ezren mentek ki a Főtérre tüntetni. Sokan még meggyújtottak egy gyertyát a bukaresti tűzvész áldozatainak emlékére, majd csatlakoztak tüntető társaikhoz. A demonstráción a korrupció ellen emeltek szót, Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnökének lemondását követelték. Örömujjongás is vegyült a követelések közé: Victor Ponta lemondását ünnepelték.

A Főtérről a tömeg a Budai Nagy Antal utcán a Mărăști térig vonult, majd vissza a Főtérre. A tüntetés fegyelmezetten zajlott.

Temesváron több mint négyszázan gyűltek össze, hogy szakértői kormányt, maximum 300 fős parlamentet, a honatyák immunitásának megvonását, Victor Ciorbea menesztését és elektronikus szavazást követeljenek.

Nagyszebenben körülbelül háromezren tiltakoztak. A Mihai Viteazu sugárúton lévő katedrálisnál több pópa is megpróbálta imára hívni a demonstrálókat, még a harangokat is meghúzták, a tiltakozók viszont Kórházakat akarunk, nem templomokat jelmondatot skandálva továbbhaladtak.

Marosvásárhelyen megjelent az Új Jobboldal

Marosvásárhelyen este hét órára hirdették meg a tüntetést azzal a felhívással: a főtéri virágóránál találkoznak immár harmadik alkalommal, hogy ott csendesen fejezzék ki elégedetlenségüket, majd a prefektúra elé vonulnak.

A szervezők felkérték a demonstrálókat, hogy őrizzék meg a tiltakozás békés jellegét, és óvakodjanak a nacionalista megnyilvánulásoktól. Több résztvevő ugyanis megütközött az Új Jobboldal párt jelenlétén, akik egyelőre beérték a román himnusz eléneklésével. A jótanácsok között szerepelt az is, hogy vigyenek plédeket, meleg teát magukkal a tiltakozók, hogy egészen éjszakáig maradhassanak az utcán. A gyakorlatban viszont az elképzelés másképp sült el.

Az elképzelés szerint a Tudor-lakótelepieknek az egyik ortodox katedrális előtt kellett volna találkozniuk este 6-kor, hogy onnan közösen induljanak a prefektúra elé, ám a kitűzött időpontban csupán egyetlen fiatal várakozott ott, aki félóra múlva tizedmagával indult a belváros irányába. Az egyik hírportál beszámolója szerint néhány fiatal tüntető a prefektúra épületét kereste, miközben épp előtte haladt el, egészségügyi maszkot viseltek, mert “ezt mondták” nekik, majd mintha összetévesztették volna a csendes tiltakozást egy focicsapat biztatásával, skandáltak és kiabáltak.

A csendőrök azt a kevés embert, aki a volt városháza előtt várakozott, a virágórához küldte, ahol hozzávetőlegesen 250-300 személy gyűlt össze. A tiltakozók innen a városháza elé vonultak. A megmozdulás este fél tíz után befejeződött. Szerdán ezer-ezerötszáz résztvevőről számoltak be a hírportálok, illetve érdeklődésünkre az egyik felügyelő csendőr is ehhez hasonló számadatot mondott.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?