Bukarest szigorít az embercsempészet büntetésén

Szigorítanak az embercsempészet büntetésén, a belügyminisztérium több mint duplájára emelné az ezen bűncselekmény miatt kiszabott szabadságvesztés időtartamát.

A törvénymódosító javaslat szerint 12 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatóak azok a személyek, akik fizettség ellenében menekülteknek segítenek az országhatár átlépésében, de ugyanakkora büntetés szabható ki azokra is, akik a menekültek egészségét vagy életét veszélyeztetik, vagy pedig embertelen bánásmódot alkalmaznak velük szemben.

A büntető törvénykönyv módosítására tett javaslat háromról öt évre emeli az embercsempészetért kiszabható büntetés legkisebb időtartamát.

 A javaslat szerint a szabadságvesztés mellett lefoglalják azokat az eszközöket is, amelyek a büncselekmény elkövetésekor használtak, vagy pedig az így szerzett összegből vásároltak.

A belügy szerint Bukarest ezzel az embercsempészetet büntető nemzetközi szabályozáshoz igazodik.A minisztérium úgy véli: a súlyosabb büntetés elbátoríthatja a tiltott határátlépésre való beszervezéssel és szállítással foglalkozó személyeket.
 

 

Kimaradt?