Roma vezető: cigány népviseletbe öltözve jutnak át a határokon menekültek

Az erdélyi romák is kiveszik a részüket a „menekült-bizniszből”: cigány népviseletbe öltöztetik pénzért a migránsokat, és így segítik eljutni őket autóval Ausztriába és Németországba – idézte pénteken a Mediafax az egyik kolozsvári roma vezető nyilatkozatát.

Aurel Pascu elmondta, több erdélyi roma szervezettől származó információi szerint a cigány közösség tagjainak egy része emberkereskedelmet folytat Magyarország területén. A menekülteket úgy segítik átjutni Ausztria és Németország területére, hogy romáknak álcázzák őket. „Nagy összegért cigány népviseletet adnak el a migránsoknak, elterelve a magyar hatóságok figyelmét” – magyarázta a kolozsvári Roma Emberiesség Egyesület elnöke.

Pascu szerint az erdélyi roma embercsempészek arra alapoznak, hogy a magyar hatóságok nem ellenőrzik azokat a román rendszámú gépkocsikat, amelyek cigány népviseletbe öltözött személyeket szállítanak. Egyértelműnek gondolják ugyanis, hogy román állampolgárok utaznak ezekben a gépkocsikban. Az embercsempészek 1500 euróért vállalják, hogy a hatóságokat megtévesztő módon juttassanak el egy-egy illegális bevándorlót Budapestről Bécsig vagy a németországi Passauig.

Aurel Pascu elmondta, azért érzi szükségesnek felhívni a hatóságok figyelmét erre a jelenségre, mert el szeretné kerülni, hogy emiatt rossz fényben tűnjék fel a romániai roma integráció az európai hatóságok szemében. Hozzátette, a romák igazi vezetőinek a közösséggel kapcsolatos pozitív események bemutatása mellett foglalkozniuk kell a negatív jelenségekkel is. Aurel Pascu elmondta, több roma szervezet nevében hívta fel a hatóságok figyelmét az embercsempészek új módszerére.

Kimaradt?